Skip Navigation Linksפקולטה לרפואה > עברית > אודות הפקולטה > תולדות הפקולטה לרפואה
תולדות הפקולטה לרפואה
הרעיון להקמת בית הספר לרפואה הועלה עוד לפני מלחמת העולם הראשונה. עם זאת, הצעד המעשי הראשון בכיוון זה נעשה בשנות ה-20 עם הקמת המכון למיקרוביולוגיה והמחלקה לפרזיטולוגיה במסגרת האוניברסיטה העברית. השלב החשוב בדרך להקמת בית הספר לרפואה החל ב-1936 כאשר האוניברסיטה העברית והסתדרות הנשים הציוניות הדסה בארה"ב חתמו ביניהם על הסכם להקמת מרכז רפואי על הר הצופים. זו הייתה למעשה התחלת שיתוף הפעולה המבורך בין שני מוסדות אלה שהתרחב במשך השנים לשטחים נוספים ושתרם רבות לחינוך במדעי הבריאות במדינת ישראל. עם השלמת בית החולים של הדסה על הר הצופים ב-1939 החלה הפרה-פקולטה לרפואה בפעולתה שעיקרה היה השתלמות רופאים ופיתוח מחקר רפואי.
עם סיום מלחמת העולם ב-1945, נחתם הסכם נוסף בין האוניברסיטה העברית והדסה לפיו הסכימו שני הגופים להקים את בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה ולהתחיל בלימודים ב-1948, כאשר האחריות לחלק הפרה-קליני חלה על האוניברסיטה העברית וההוראה הקלינית באחריות הדסה.
מלחמת השחרור והאסון שפקד את הדסה באפריל 1948 כאשר נספו עשרות רופאים ואחיות וביניהם מתכנני בית הספר לרפואה, בהתקפה על השיירה בדרכה להר הצופים, דחה את הביצוע המעשי של הרעיון. אולם לחץ של התלמידים הישראלים שחזרו לשרת בצה"ל במלחמת העצמאות ושל תלמידים עולים שהפסיקו לימודיהם בחו"ל וכן שלטונות צה"ל, גרמו לכך שבחורף 1949 הוחל בלימודי השלמה ובל"ג בעומר של אותה השנה נפתח רשמית בית הספר לרפואה בטקס רב רושם בגן העיר שליד מגרש הרוסים בנוכחות ראשי המדינה, האוניברסיטה העברית והדסה וכך הפכה הפרה-פקולטה לפקולטה לרפואה.
בשנת 1950 נפתח מחזור נוסף שכלל בעיקרו עולים חדשים שסיימו 5 שנות לימודי רפואה בחו"ל וששים ושלשה תלמידים קבלו ב-1952 את התואר "ד"ר לרפואה" בל"ג בעומר בטקס בבנייני האומה והיו המחזור הראשון של בית הספר לרפואה. באותה השנה החל המחזור החדש את כל לימודיו בבית הספר לרפואה משנה א'. ההוראה הפרה-קלינית התקיימה אז בבניינים הזמניים של האוניברסיטה העברית במגרש הרוסים וההוראה הקלינית במבנים השונים ששימשו את בית חולים הדסה בעיר.
בית החולים האוניברסיטאי עבר למשכנו הנוכחי בעין-כרם ב-1960 וזמן מה לאחר מכן נפתחו גם המחלקות הפרה-קליניות במרכז הרפואי החדש. במשך השנים נפתחו ביה"ס הבאים: ביה"ס לרוקחות ב-1953, ביה"ס לסיעוד ב-1976 (בשלוחות "אסף הרופא" ב-1979 ו"קפלן" ב-1984), ביה"ס לבריאות הציבור ב-1978, וביה"ס לריפוי בעיסוק ב-1978. עד היום סיימו את ביה"ס לרפואה למעלה משלושת אלפים בוגרים, רובם המכריע עובד בארץ ורבים מביניהם ממלאים תפקידים מרכזיים בכל שטחי הרפואה בישראל.
הפקולטה לרפואה, הכוללת את כל חמשת בתי הספר המוזכרים התפתחה להיות מרכז מחקר מן המדרגה הראשונה. ביה"ס לרפואה מאורגן היום בשני מכונים, המכון למיקרוביולוגיה והמכון למדעי רפואה, לאחרונה נפתח מסלול למדעי הרפואה לתואר ראשון בכוון מחקרי, שכבר הפך למסלול יוקרתי מאד.
ביה"ס לרפואה חגג את שנת ה- 50 להיווסדו בל"ג בעומר 1999 בכינוס בוגרים ראשון

תמונות: הדס פרוש, Flash90