כניסה

פרס בלווטניק למדענים צעירים יוענק לפרופ' שי כרמי מהאוניברסיטה העברית

Prof. Shai Carmi
שלושה חוקרים צעירים מאוניברסיטאות בישראל יקבלו כל אחד מענק בסך 100 אלף דולר על מחקריהם פורצי הדרך. בתחום מדעי החיים נבחר פרופ' שי כרמי מהאוניברסיטה העברית, חוקר בתחום גנטיקה של אוכלוסיות וגנטיקה רפואית.
ב- 27 במרץ 2023 הכריזו האקדמיה הישראלית הלאומית למדעים, האקדמיה של ניו יורק למדעים וקרן משפחת בלווטניק על שלושת זוכי פרס בלווטניק למדענים צעירים לשנת 2023. הפרס, שגובהו עומד על 100,000 דולר, מוענק מדי שנה למדענים צעירים ומבטיחים בשלושה תחומים – מדעי החיים, מדעי הפיזיקה וההנדסה, וכימיה – לציון הישגים יוצאי דופן ולעידוד מצוינות, מקוריות וחדשנות. שלושת הזוכים נבחרו בקפידה על-ידי הוועדה המייעצת, שמורכבת מחוקרים בעלי שם, ביניהם נשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים ונשיא ומנכ"ל האקדמיה למדעים של ניו יורק.
מתוך 40 חוקרים צעירים ומבטיחים מתחת לגיל 42, כחתן הפרס היוקרתי בתחום מדעי החיים נבחר פרופ' שי כרמי מבית הספר לבריאות הציבור שבפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית. בנימוקים להענקת הפרס נכתב כי "פרופ' כרמי הוא חלוץ בתחומו המשלב מודלים של תורשה, אלגוריתמים, וניתוח מידע גנטי במטרה להשלים פערים בהיסטוריה האנושית ולפתח בדיקות גנטיות חדשות". הוא פועל ליישום טכניקות חיזוי סיכונים למחלות עתידיות, שיזהו אנשים בסיכון גבוה ויאפשרו בדיקות ודרכי מניעה מותאמות אישית.
פרופ' כרמי נחשב לאחד החוקרים המובילים בנושא גנטיקה של יהודים ובנושא בדיקות גנטיות בעוברים שנוצרו בהפריה חוץ גופית (IVF). מחקרו העדכני ביותר, שניתח דנ"א של יהודים שחיו במאה ה-14 בגרמניה, חשף פרטים מפתיעים על אוכלוסיית האשכנזים בימי הביניים והעריך עד כמה היא הייתה קטנה לאורך תקופה זו. במחקרים אחרים פרופ' כרמי בדק את היעילות של בדיקות גנטיות בעוברים שנוצרו בהפריה חוץ גופית לצורך מניעת מחלות של הגיל המבוגר.
במהלך הקריירה האקדמית שלו, פרופ' כרמי זכה בפרסים ומלגות מחקר, ביניהם פרס נשיא האוניברסיטה העברית לחוקר צעיר מצטיין ע"ש בן פורת (2020), מלגת הקרן Human Frontier Science Program לפוסט-דוקטורנטים (2011) ופרס וולף לדוקטורנטים (2009). פרסי בלווטניק לשנת 2023 בישראל יוענקו בטקס חגיגי שיתקיים במרכז פרס לשלום ולחדשנות בתל-אביב–יפו ב-7 ביוני. פרופ' כרמי יצטרף לקבוצה מובחרת של צעירים וצעירות אשר זכו בפרסי בלווטניק בישראל, וכן לקהילת המדענים הבין-לאומית של בלווטניק, הצפויה למנות השנה למעלה מ-400 מדענים ומהנדסים מרחבי העולם.
×