Skip Navigation Linksפקולטה לרפואה > עברית > דף הבית > חדשות > אבחון מיומנויות גרפו-מוטוריות בקרב ילדי גן
19/10/2017
אבחון מיומנויות גרפו-מוטוריות בקרב ילדי גן
מיומנויות גרפו-מוטוריות חיוניות להתפתחות התקינה של ילדים כמו גם להשתתפותם במגוון פעילויות בחיי היום–יום, כגון ציור, צביעה וכתיבה.
Gilboa Functional Test (GIFT) הוא כלי אבחון ישראלי חדש מבוסס נורמה שפותח על ידי ד"ר יפית גלבוע מבית הספר לריפוי בעיסוק. ה-GIFT הינו כלי ייחודי אשר בודק מיומנויות גרפו- מוטוריות המבוססות על התפקוד היומיומי של ילדים בגן, בהתאם לתוכנית הלימודים בישראל. הכלי פותח במטרה לסייע למרפאים בעיסוק באיתור ילדים בגילאי 3-6 עם חשד לעיכוב התפתחותי בתחום המוטוריקה העדינה והגרפומוטוריקה.
מחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת הבריטי לריפוי בעיסוק (BJOT;British Journal of Occupational Therapy), מתאר את הליך פיתוח הכלי ותיקופו. המחקר כלל 611 ילדים ישראלים בגילאי 3-6 הלומדים במסגרות החינוך הממלכתי, החרדי והמוסלמי.
תוצאות המחקר הראו כי המבחן מאפשר בדיקה עקבית של המיומנויות הגרפומוטוריות בבדיקות חוזרות ועל ידי מאבחנים שונים (מהימנות מבחן חוזר ומהימנות בין שופטים גבוהה). כמו כן, נמצא כי לכלי תוקף מקביל עם כלי אבחון אחרים בתחום המוטוריקה העדינה והגרפומוטוריקה. בנוסף לכך, נמצאו הבדלים מובהקים בין ילדים אשר לומדים במסגרות החינוך הכלליות לבין תלמידי החינוך המיוחד.
ה- GIFT, מתאים לשימוש על ידי מרפאות בעיסוק התפתחותיות לאיתור ילדים הנמצאים בחשד לעיכוב התפתחותי מוטורי. הכלי כבר נמצא בשימוש קליני של מרפאים בעיסוק במסגרות הנותנות שרות בתחום התפתחות הילד בישראל. כמו כן, הכלי נמצא בשימוש במחקרים בישראל ובעולם.