Skip Navigation Linksפקולטה לרפואה > עברית > דף הבית > חדשות > חוקרים מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית יצרו תאי גזע משובחים לשימוש בהשתלות איברים
17/09/2014
תאי גזע עובריים הם תאים שיכולים להתפתח לכיוונים שונים, בעלי יכולת גדילה והתחדשות לטווח ארוך וביכולתם לעורר כל תא, רקמה או איבר בגוף העובר. בכך, תאי גזע עובריים מהווים הבטחה גדולה עבור התרפיה התאית כמקור של מגוון סוגי תאים. שני מכשולים עיקריים במימוש פוטנציאל זה הם דחייה חיסונית על ידי הגוף של תאים שהופקו בעזרת תאי גזע, ונושאים אתיים.

ב-2006 גילו חוקרים שהחדרה של 4 סוגי חלבונים לתאים בוגרים יכולה ליזום תהליך תכנות מחדש שבסופו מופקים תאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים (iPSC), הדומים לתאי גזע עובריים. גילוי זה פתח דרך לפתרון בעיות אלה. iPSC מהווים משאב יקר ערך של תאים למידול מחלות, מיון תרופות ותרפיה תאית. עם זאת, איכות תאים אלה משתנה דרמטית בין מושבות תאים שונות ולכן חלק ניכר מהם הוא באיכות ירודה. מסיבה זו, שיפור איכות התאים הוא צעד הכרחי בדרך להבאת טכניקה זו לידי שימוש בפועל.

ד"ר יוסי בוגנים מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית הראה בעבר בעזרת טכנולוגיה חדשנית של תאים בודדים שהשלב האחרון בתהליך התכנות מחדש מכיל סדר מסוים בו התאים מופקים. במחקר הנוכחי טוען ד"ר בוגנים (בשיתוף חוקרים נוספים מאוניברסיטת MIT) ששילוב החלבונים המתקבל בשלב אחרון זה יתכנת מחדש תאים בצורה מבוקרת יותר ובכך יכול ליצור iPSC באיכות גבוהה ובצורה אחידה. הקבוצה התמקדה בעיקר בשילוב מסוים של חלבונים הנקרא SNEL מכיוון שרצו למנוע ביטוי של שני חלבונים אחרים העלולים להפעיל אזורים לא נכונים בגנום של התא הבוגר במהלך  התכנות מחדש. באופן מרשים, תכנות מחדש בעזרת SNEL, למרות שהניב מספר קטן של מושבות תאים, יצר תאים באיכות גבוהה ב-80% מהמקרים.

החוקרים ביצעו מספר גדול של ניתוחים גנומים ואפיגנומים ומצאו שבפרמטרים רבים תכנות מחדש בעזרת SNEL מוצלח יותר מאשר בעזרת OSKM או קומבינציות אחרות של חלבונים. המחקר לוקח את הרפואה הרגנרטיבית צעד קדימה לקראת שימוש בפועל ומעניק תקווה לחולים הזקוקים לטיפול הכולל השתלה תאית.