Skip Navigation Linksפקולטה לרפואה > עברית > דף הבית > חדשות > פורסמה רשימת מדליקי המשואות ביום העצמאות
22/04/2015
פורסמה רשימת מדליקי המשואות ביום העצמאות
פרופ' מרטה וינשטוק-רוזין, מדענית וחוקרת בתחום הרפואה, פיתחה את תרופת האקסלון לטיפול במחלת האלצהיימר ושיפור איכות חיי החולים. וינשטוק-רוזין תדליק משואה עם יחד עם ד"ר גבריאל עידן, ממציא ומהנדס שהגה ופיתח המצאה חדשנית של מצלמות ווידיאו זעירות בקפסולות לבליעה שמקלות באופן משמעותי על החולים.

בשנה שעברה (2014) קיבלה פרופ' וינשטוק-רוזין את פרס ישראל בתחום חקר הרפואה. ועדת הפרס בראשות פרופ' מישל רבל ציינה כי רוזין חוקרת שנים טיפולים תרופתיים במחלות ניווניות של המערכת העצבית המרכזית וכי התרופה שפיתחה משפרת את איכות החיים של מאות אלפי אנשים שסובלים ממלחת האלצהיימר.

פרופ' מרטה ויינשטוק-רוזין  נולדה בווינה ב-1935, ובשנת 1939 סמוך לפרוץ מלחמת העולם השנייה משפחתה נאלצה לברוח והגיעה לאנגליה. היא למדה לתואר בוגר ומוסמך בפרמקולוגיה באוניברסיטת לונדון והמשיכה לדוקטורט בתחום בבית הספרא לרפואה ע"ש St. Mary's. וינשטוק-רוזין עלתה לארץ בשנת 1969 והצטרפה לפקולטה לרפואה אוניברסיטה העברית בסוף שנות השבעים. במרוצת השנים ניהלה מרטה את המחלקה לפרמקולוגיה באוניברסיטה וישבה במרבית הוועדות החשובות של האוניברסיטה.

פרופ' ויינשטוק-רוזין חקרה כיצד פועל חיסון לאלרגיה לאבקת פרחים ובהמשך דרכה עסקה בחקר השליטה העצבית של לחץ הדם והמנגנון של העלאתו על ידי עודף מלח. בשנות השמונים החלה לפתח תרופות למחלת האלצהיימר, ובכלל זה התרופה הנודעת אקסלון בה משתמשים כיום מאות אלפי אנשים ברחבי העולם. בשנים האחרונות חזרה לעסוק בתחום האימונולוגיה והיא עוסקת בפיתוח חומרים לטיפול במחלות דלקתיות כרוניות כמו דלקת במעי הגס ובפרקים, עם חוקרים נוספים.

פרופ' ויינשטוק-רוזין תדליק את המשואה בטקס הממלכתי בהר הרצל, שיעמוד השנה בסימן "ישראלים פורצי דרך".