Skip Navigation Linksפקולטה לרפואה > עברית > דף הבית > חדשות > מכשיר המאפשר לעיוורים "לראות" פותח על ידי חוקרים מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
06/01/2013

צוות מחקר במעבדתו של פרופ' אמיר עמדי מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים פיתח מכשיר חדשני, העושה שימוש בצלילי מוזיקה על מנת לעזור לעיוורים "לראות" באמצעות קול. מכשיר זה אינו פולשני והוא מייצג תמונות באמצעות שילוב של תויים מוזיקליים. בכך הוא מתמיר מידע שלרוב מיוצג ויזואלית ומאפשר לחוות אותו באמצעות חוש השמיעה. המכשיר פותח במעבדתו של פרופ' עמדי ונקרא EyeMusic. ה- EyeMusic מייצג כל אחד מחמישה צבעים באמצעות כלי נגינה שונה: לבן-מקהלה, כחול-חצוצרה, אדום-אורגן ירוק-כלי נשיפה, צהוב-כינור. שחור מיוצג ע"י שקט (מידע נוסף על המכשיר, באנגלית, ניתן למצוא באתר IOS Press ; כמו כן, דוגמאות של צלילים המושמעים ע"י המכשיר ניתן למצוא באתר המעבדה של פרופ' עמדי). המטרה בפיתוח מכשיר זה, כמו גם אמצעי נחייה נוספים המפותחים במעבדתו של פרופ' עמדי, היא לסייע לעיוורים, ללקויי ראייה ולעיוורי צבעים לתפוס את סביבתם הויזואלית, ולהתנהל בתוכה ביתר קלות. החוקרים הראו כי לאחר אימון קצר מאוד עם המכשיר (פחות מ-5 דקות), 18 נבדקים רואים היו מסוגלים להבחין בין מיקומן של שתי מטרות שנמצאו בצד ימין או בצד שמאל, והושמעו ע"י המכשיר. לאחר האימון, נתבקשו הנבדקים להשתמש בג'ויסטיק על מנת להגיע למטרות. זרועם הושמה תחת כיסוי, כך שלא יכלו לראות אותה נעה. המטרות הוצגו לסירוגין על גבי מסך מחשב (תנאי ויזואלי)  או באמצעות מכשיר ה-EyeMusic (תנאי מותמר). זמן קצר לאחר תחילת הניסוי, הקשר בין תנועת היד של הנבדקים והסמן על צג המחשב שונה: למשל, היה עליהם להזיז את ידם שמאלה בכדי שהסמן יזוז למעלה על המסך. המשתתפים למדו את המיפוי החדש בין תנועות היד שלהם ובין תנועת הסמן מבלי להיות מודעים לשינוי שהתרחש. השינוי נלמד רק בזמן שהסמן הוצג על המסך (תנאי ויזואלי). התוצאה המפתיעה של הניסוי היא שהנבדקים עשו שימוש במיפוי החדש שלמדו בזמן התנאי הויזואלי, כדי לבצע תנועות בתנאי המותמר. כלומר, גם כאשר שמעו את מיקום המטרה באמצעות מכשיר ה-EyeMusic, הניעו את הג'ויסטיק לפי המיפוי החדש (למשל, שמאלה במקום למעלה) וכל זאת בעוד אינם מודעים כלל לכך שנעשה כל שינוי במיפוי, כך שההעברה בין החושים נעשתה באופן לא מודע. ממצאים אלו רומזים על ייצוג מרחבי שהינו על-חושי: בין אם המידע המרחבי מגיע מחוש הראייה או מחוש השמיעה, נעשה בו שימוש דומה על מנת ליצור ייצוג פנימי של המרחב החיצוני, המשמש, בין היתר, לתכנון תנועה במרחב. תוצאות המחקר, שהובל על ידי פרופ' עמדי, ממרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח (ELSC), והמכון למחקר רפואי ישראל-קנדה (IMRIC), וד"ר שלי לוי-צדק, עמיתת ELSC במעבדתו, אשר פורסמו בכתב העת Scientific Reports, מעודדות. הן סוללות את הדרך לפיתוח עזרים היברידיים עבור עיוורים: אלו ישלבו קלט משתל תוך-עיני, או ראיה לקויה, אשר ישמש למציאת דוכן ירקות בשוק, יחד עם קלט ממכשיר ה-EyeMusic, אשר ישמש לבחירת התפוחים האדומים (אך לא הירוקים!) היפים ביותר.

עוד על המחקר המרתק במעבדתו של פרופ' עמדי ניתן למצוא בהרצאת ה-TEDx שהעביר בירושלים לאחרונה (באנגלית):