Skip Navigation Linksפקולטה לרפואה > עברית > דף הבית > חדשות > ד"ר יובל טבח, מהפקולטה לרפואה פיתח כלי אינטרנטי שמאפשר לבצע אנליזה של כל גן לפי הפרופיל האבולוציוני שלו
24/06/2015
הכלי אינטרנטי  של ד"ר יובל טבח הנו המשך של מחקרים שערך בשנים האחרונות בהיותו חוקר באוניברסיטת הרווארד ושיתופי פעולה עם רופאים וחוקרים מכל העולם.  מחקרים אילו הראו כיצד ניתן  להזהות את הפונקציה  והחשיבות הביולוגית והקלינית של גנים לפי הפרופיל האבולוציוני בעשרות אורגניזמים.

אחד השימושים החשובים ביותר של האתר היא האפשרות של זיהוי גנים הקשורים למחלות גנטיות וסרטן. אחת הדוגמאות למוטציה שמעלה את הסיכון לפתח סרטן השד וסרטן השחלות היא מוטציה בגן BRCA1. בשנת 2013 גילתה אנג'לינה ג'ולי כי המוטציה בגן זה עברה אליה בתורשה מאמה שנפטרה מסרטן בגיל 56 והחליטה לעבור כריתת שד מניעתית כפולה. אולם במקרים רבים של סרטן השד ומחלות אחרות שעוברות בתורשה, הגן המוטנטי שגורם למחלה אינו ידוע. באמצעות האנלזיה הגנומית שפיתח ד”ר טבח ניתן כיום לזהות בלחיצת כפתור גנים שנמצאים באותה רשת של BRCA1 וגנים אחרים באמצעות סריקה אבולוציונית של עשרות ובעתיד הקרוב מאות אורגניזמים.

"בעצם מה שזה אומר הוא, שכל אדם, רופא או חוקר יכול להכניס תוצאות שהוא מחזיק ביד של המיפוי הגנטי שלו (כלומר הגנים החשודים כגורמים למחלה), והתוכנה יודעת לזהות האם הגנים הללו קשורים אבולוציונית וקרוב לוודאי פונקציונלית למוטציות של גנים הגורמות למחלות שונות" מסביר ד"ר טבח. "זו שיטה מהירה, ללא עלות וללא בזבוז זמן מיותר, המאפשרת גילוי מהיר של הגנים שגורמים  למחלות".

בשנים הקרובות המעבדה של ד”ר טבח באוניברסיטה העברית תתמקד בזיהוי גנים שיכולים להאט את הזקנה ולהגן מפני סרטן ע”י אנליזה גנומית של עשרות יצורים בעלי יכולות מדהימות של אריכות חיים ועמידות כמעט מוחלטת לסרטן. בנוסף המעבדה עוסקת במודל אחד שמסביר כמעט 40 מחלות נוירולוגיות כגון הניטנגטון, אטקסיה, תסמונת ה- X השביר וכדומה.