כניסה

מחקר חדש ופורץ דרך עשוי להביא לטיפול יעיל באחד מסוגי הסרטן הקשים ביותר

מחקר שנערך על ידי הדוקטורנט מקסים מוגילבסקי מצוות המחקר של פרופ' רותם קרני מהמכון למחקר רפואי בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, חושף פיתוח של מולקולות חדשניות המעכבות יצירת חלבון שחשוב להתפתחות סרטן מוח אלים מסוג גליובלסטומה.גליובלסטומה הינו סרטן אלים ביותר, המהווה 17 אחוז מכלל גידולי המוח ונכון להיום אין כנגדו טיפול. סרטן זה מקורו בתאי גליה, תאי תמך לניורונים, אשר בשלב מסוים מפסיקים להתמיין ומתחילים להתרבות ללא בקרה. תוחלת החיים של חולים בסרטן מסוג זה הוא כ-27 חודשים בסוג הפחות אלים וכ-11 חודשים בלבד בסוג האלים יותר.אחת הבעיות הידועות בטיפול במחלות הסרטן, ביניהם גם בגליובלסטומה, הינה פיתוח עמידות לכימותרפיות המשמשות כטיפול כנגדן. הפרוגנוזה הגרועה של החולים בסרטן מסוג זה היא זו שהביאה את החוקרים לנסות למצוא דרך יעילה לטיפול על מנת לשפר את איכות ומשך חייהם של החולים.חוקרי האוניברסיטה העברית הצליחו למצוא כעת כי מגן מסוים, המכונה MKNK2, נוצרים שני חלבונים שונים בתהליך הנקרא שיחבור חלופי של ר.נ.א. החלבונים שנוצרים הינם בעלי אפקט מנוגד: Mnk2b המתפקד כגן מחולל סרטן, ו- Mnk2a המתפקד כגן מעכב סרטן (טומור סופרסור). עבודה קודמת במעבדתו של פרופ' רותם קרני, הראתה כי Mnk2a מסוגל להפעיל בתאים מסלול עקה (סטרס) המוביל לירידה בקצב חלוקת תאים ומוות תאי מתוכנת שלהם.החוקרים הצליחו לפתח מולקולה חדשנית החוסמת את תהליך השיחבור החלופי של Mnk2b בתאים סרטניים. חסימה זו מורידה את היצור של החלבון הסרטני MNK2b ומעלה את הרמות של החלבון מעכב הסרטן MNK2a, שמביאים להפיכת תאי גידול שעמידים לכימותרפיה להיות רגישים לטיפול ולעלייה במוות שלהם. ""אנו גם רואים ששילוב של טיפול במולקולה יחד עם כימותרפיה מובילה להרג הרבה יותר משמעותי של תאי הסרטן מאשר טיפול בנפרד"", מסביר פרופ' קרני.ממצאי המחקר פורסמו בעיתון Nucleic Acids Reaearch. הממצא אושר כפטנט ונמצא בתהליכי מסחור עולמי על ידי חברת ""יישום"" של האוניברסיטה העברית.""מדובר במחקר שמביא איתו דרך חדשה ומכוונת מטרה לטיפול בגליובלסטומה, סרטן אלים שאין לו תרופה, ובסוגי סרטן נוספים בהם רמות ה-Mnk2a נמוכות. בעתיד אני מאמין שנוכל לכוון את הטיפול לגידולים סרטניים בהם נמצא בבדיקה רמת Mnk2a נמוכה בצורה מותאמת אישית"", קובע פרופ' קרני. המחקר נתמך על ידי הקרן המשותפת גרמניה-ישראל (GIF), ועל ידי הרשות הישראלית לחדשנות.