בתגובה למשבר ההתפרצות של וירוס הקורונה אנו בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית פועלים מסביב לשעון כדי לשפר את האבחון, לפתח אפשרויות טיפול ולמצוא דרכים למניעת התפשטות נגיף הקורונה.
להלן כמה מהפרויקטים שמתבצעים כעת במכון למחקר רפואי ישראל-קנדה (אימריק) שבפקולטה לרפואה:
היכן מסתתר COVID-19 לפני הופעת הסימפטומים?
המעבדה של ד"ר אורן פרנס חוקרת את מערכת החיסון, בוחנת את תפקידי תאי הדם השונים וכיצד הם מתמודדים עם חיידקים, נגיפים וסרטן. בשיתוף עם ד"ר יותם דראייר, הצוות בוחן באיזה רקמות וסוגי תאים הנגיף מסתתר ומשוכפל לפני הופעת התסמינים. זמן דגירה זה ארוך במיוחד ב- COVID-19.
מעכב שכפול ויראלי של COVID-19
בשגרה, המעבדה של פרופסור רותם קרני מפתחת מולקולות שמווסתות את עיבוד ה- RNA כטיפול בסרטן ומחלות אחרות. נכון לעכשיו הם מפתחים מולקולות שיתמקדו ב- RNA של הנגיף, וימנעו מהנגיף להתרבות, כדרך לטיפול במחלה לאחר ההדבקה.
מניפולציה של מערכת החיסון למאבק ב- COVID-19
המעבדה של ד"ר מיכאל ברגר מתמקדת בחסינות האנטי-ויראלית המתווכת על ידי תאי T- , תאי התקיפה והרג של תאים נגועים בנגיף. קבוצת המחקר בוחנת דרכים לתפעל את התאים הללו על מנת להפוך אותם ליעילים יותר נגד זיהומים נגיפיים. ממצאי המעבדה של ד"ר ברגר מראים כי חסינות תאי-T נפגעת במצב שבו רמת החמצן בדם נמוכה. זהו אחד המאפיינים של חולים הסובלים ממחלות ריאה וניתן ליישם את ההבנה על חולי COVID-19.
הגבלת הפעלת תאי חיסון להילחם ב- COVID-19
המעבדה של פרופסור צביקה גרנות בוחנת את התהליך בו התאים החיסוניים מתמודדים עם סרטן. צוות המחקר ייצר כלים מתקדמים לשינוי הפעלת תאי מערכת החיסון, וכיום נעשה שימוש בכלים אלה כדי לאתר את הפתולוגיה ואת ההידרדרות בקרב חולי COVID-19.
פועלים להגברת יעילות בדיקות הנגיף
ד"ר מעיין סלטון וד"ר יותם דרייאר הם חלק מצוות מחקר שפיתח הליך לבדיקות קבוצתיות לוירוס הקורונה. בשילוב של מספר בדיקות מגיעים לתשובות יעילות אך מהירות.
בשגרה, המעבדה של ד"ר סלטון בוחנת את תהליך העריכה שמתרחש ברמת ה- RNA. מכיוון שווירוס הקורונה הוא נגיף RNA, הצוות משתמש בכלים הרבים העומדים לרשותם, על מנת לחקור את המחלה ולפתח שיטות בדיקה חדשות.
מרכז הבדיקות המשולב של הדסה עם הפקולטה לרפואה
פרופסור יובל דור מספר כיצד היחידה לציוד הבין-מחלקתי של הפקולטה התגייסה למערך לבדיקות הקורונה. רובוטים של האוניברסיטה העברית, המופעלים על ידי סטודנטים וחוקרים לתארים מתקדמים, מבצעים אלפי בדיקות ביום, תחת ניהול המעבדה הוירולוגית של הדסה, בראשותה של פרופ' דנה וולף.
האוניברסיטה העברית בירושלים - מסורת של חדשנות