ברכות לעמיתנו פרופ' רפאל משולם על זכייתו בפרס הארווי

Prof. Raphael Mechoulam and Technion logo
ברכות חמות לפרופ' רפאל (רפי) משולם מבית הספר לרוקחות על זכייתו בפרס הארווי לשנת 2020
פרס הארווי לשנת 2019-2020 יוענק לפרופ' רפאל משולם מבית הספר לרוקחות בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים בעקבות מחקריו פורצי הדרך לגילוי המולקולות הפעילות בצמח הקנביס, על גילוי המערכת האנדוקנבינואידית ועל חקר השלכותיה על בריאות האדם. המערכת האנדוקנבינואידית נמצאת בכל תא בגופנו ומשפיעה על היבטים רבים וחשובים בבריאות ובחולי ובהם שינה, תיאבון, כאב, דלקות, צפיפות העצם וסוכרת.
פרופ' משולם הוא המדען הראשון שבודד את החומר הפסיכואקטיבי הפעיל בקנביס, (THC הטטרה-הידרוקנבינול), וקבע את מבנהו וכן את מבנה החומר העיקרי הנוסף – הקנבידיול. שני החומרים משמשים כיום בתרופות בשם סאטיבקס ואפידיולקס. מחקריו הרבים של פרופ' משולם ותגליותיו החלוציות סיפקו אופק טיפולי במגוון רחב של מחלות ומצבים פתולוגיים, ובכך שיפרו את רווחת האנושות. בין השאר הובילו מחקריו לפיתוח טיפולים חדשניים בכאב, באפילפסיה ובטרשת נפוצה.
על הישגיו המחקריים העצומים זכה פרופ' משולם בפרסים יוקרתיים רבים, בהם פרס ישראל לחקר הכימיה לשנת 2000, פרס א.מ.ת, פרס רוטשילד ועוד.