הפקולטה לרפואה אבלה על לכתו של אבי מחקר הקנאביס העולמי, רקטור האוניברסיטה לשעבר וחתן פרס ישראל פרופ' רפאל משולם, שנפטר בגיל 92

Prof. Raphael Mechoulam
פרופ' משולם היה חוקר בביה"ס לרוקחות שבפקולטה לרפואה באוניברסיטה, היה חלוץ עולמי במחקר קנבינואידים, וחתן פרס ישראל לחקר הכימיה לשנת 2000
פרופ' משולם היה מחלוצי המחקר המדעי בקנאביס בישראל והראשון שהצליח לבודד את החומר הפסיכואקטיבי בקנאביס, ה-THC, המשפיע על המוח, התודעה והיצירתיות, וגם את החומר CBD, החומר החשוב בצמח מבחינת תרומתו לתועלות הרפואיות שלו. פרופ' רפאל משולם זכה במהלך שנות חייו בעשרות פרסים, אותות ועיטורים ביניהם פרס הארווי, פרס א.מ.ת ופרס רוטשילד.
במאמר שפורסם בכתב העת Annual Reviews שיתף "המערכת האנדוקנבינואידית הצטרפה לאחרונה לידע שלנו. מעורבותה בתהליכים ביולוגיים היא רחבה מאוד, אבל תפקידם של רוב החומרים המרכיבים אותה עדיין לא נחקר. אני רוצה להדגיש כי בתחום של המערכת האנדוקנבינואידית, כמו בתחומים אחרים, שיתוף פעולה בין מדענים הוא דבר נפלא ומועיל לגילוי תכונות ביולוגיות חדשות".
"העבודה על קנאביס הייתה אפוא מאתגרת ומבטיחה מבחינה מדעית", סיפר משולם לפני 6 שנים בראיון לתקשורת. "היה לי גיבוי של המשטרה שסיפקה את החשיש (שמקורו בהחרמות שביצעה המשטרה) ואת משרד הבריאות, אשר נתן את האישור. העבודה הראשונית נעשתה במכון ויצמן והחל משנת 1966 באוניברסיטה העברית".
פרופ' משולם
פרופ' משולם, פורץ דרך בתחום חקר הקנאביס הרפואי(צילום: וורנר ברון, האוניברסיטה העברית)
פרופ' דורון שטיינברג, חוקר קנבינואידים מהפקולטה לרפואת שיניים, תלמידו לשעבר של משולם, שהפך ברבות הימים לשותף מחקרי סיפר עליו: "כאשר הגעתי לאקדמיה עם סיום השירות הצבאי, פרופ' משולם קיבל אותי בזרועות פתוחות ולימד אותי את כל מה שאני יודע. באחת משיחות המסדרון שלנו, עלה הרעיון לקחת את הקנביס ולנסות אותו על חיידקים. עד אז כמעט שלא היו קיימים מחקרים על כך, אבל בנישה הייחודית הזאת נכנס המחקר המשותף של פרופ' משולם ושלי. אני עדיין מעכל את הבשורה העצובה. זו אבדה גדולה עבורי כחבר וקולגה, כמו גם לכל עולם האקדמיה. יהי זכרו ברוך".
פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה, ספד לפרופ' משולם: "רוב הידע האנושי והמדעי על הקנאביס נצבר בזכותו, הוא פתח את הדרך לשורה של מחקרים בתחום וקרא לשיתוף פעולה מדעי בין חוקרים שונים. הכרתי אינטלקטואל חד מחשבה, פורץ דרך וכריזמטי. זהו יום אבל עבור הקהילה האקדמית, אני שולח את תנחומיי הכנים למשפחה. יהי זכרו ברוך".
פרופ' משולם נולד בסוף שנת 1930 בסופיה שבבולגריה, שרד את השואה יחד עם משפחתו ועלה לארץ ישראל בשנת 1949. את תחילת דרכו באוניברסיטה העברית החל פרופ' משולם בשנת 1953, כאשר סיים את לימודי התואר השני בביוכימיה באוניברסיטה. פרופ' משולם התחיל את מחקרו בקנבינואידים במכון ויצמן בשנת 1962, והוא הצטרף לשורות האוניברסיטה העברית בשנת 1966 שם המשיך לחקור את החומרים המצויים בקנאביס. הוא מונה לפרופ' מן המניין בשנת 1972 ובשנת 1978 הופקד על הקתדרה על שם ליונל יעקובסון לכימיה רפואית. בין השנים 1979–1982 כיהן פרופ' משולם כרקטור האוניברסיטה העברית ובמהלך כהונתו הוקמה המחלקה למדעי המחשב באוניברסיטה. בשנת 1999 מונה פרופ' משולם לנשיא חברת מחקר הקנבנואידים הבינלאומית, עד לשנת 2002, ומאז שנת 2007 הוא שימש כיושב ראש החטיבה למדעי הטבע באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.
תמונת פתיחה -פרופ' רפאל משולם במעבדתו (צילום: יורם אשהיים)