מודלים להתאמת סיכונים ממלאים תפקיד קריטי בהכוונת טיפול רפואי, התאמת תמהיל המקרים במחקר, ותמיכה בתכנון שירותי בריאות ובמימון, כולל התאמת תשלומים על בסיס מורכבות המטופל. עם זאת, מודלים אלו, כמו מדד המחלות הנלוות של אליקסהאוזר, מתמקדים לעיתים קרובות רק במחלות הנלוות ואינם מצליחים להכיל את המורכבות הרפואית של המטופל. הדבר נכון במיוחד בישראל, שבה בתי החולים מתוגמלים בתשלום קבוע ליום אשפוז, ללא קשר למורכבות המקרה הרפואי. מחקרים מעטים עד כה הרחיבו את מודל אליקסהאוזר כך שיכלול מידע קליני רחב יותר לשיפור תחזיות תוצאות הטיפול.
חוקרים מהאוניברסיטה העברית הצליחו לשפר באופן חיצוני את מודל Elixhauser כדי לשפר את דיוקו. המחקר, בהובלת פרופ' אדם רוז מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית, שהתפרסם בכתב העת BMC Health Services Research, שילב נתונים קליניים ודמוגרפיים נוספים במודל. על ידי שילוב נתונים אלו, המחקר שיפר את הדיוק בתחזיות של תוצאות מפתח כגון משך האשפוז, תמותה במהלך האשפוז, חזרה לאשפוז תוך 30 יום, וטיפול מוגבר, דוגמת יחידות טיפול נמרץ או סוגי טיפול דומים.
סיוע בקבלת החלטות קליניות
המודל המשופר לא רק מסייע לאנשי מקצוע בתחום הבריאות בקבלת החלטות קליניות מושכלות יותר, אלא גם מאפשר הקצאת משאבים יעילה יותר במוסדות הבריאות. המודל המעודכן משפר את איכות הטיפול הכוללת במטופלים, עשוי להוביל לחיסכון בעלויות ותורם להתקדמות במחקר הבריאות.
באמצעות שימוש במאגר נתוני הבריאות המרכזי הייחודי של ישראל, המחקר ביצע ניתוח רטרוספקטיבי של 55,946 אשפוזים במחלקת הרפואה הפנימית של המרכז הרפואי שערי צדק בירושלים. על ידי הכללת משתנים נוספים כגון תוצאות בדיקות מעבדה, סימנים חיוניים ומידע דמוגרפי, שלא נכללים במודל הבסיסי של Elixhauser, המודל החדש השיג שיפורים משמעותיים בדיוק התחזיות בהשוואה למודל הבסיס שהיה בשימוש במשך עשרות שנים.
המחקר מראה כי המודל המשודרג היה מדויק יותר בתחזיות של תוצאות בריאותיות מסוימות. לדוגמה, בתחזית משך האשפוז, הדיוק השתפר מ-R2 של 10.1% ל-28.1%. בנוסף, בתחזית לגבי הסיכון לתמותה במהלך האשפוז, מדד הדיוק (c-statistic) עלה מ-71.1% ל-87.9%. שיפורים אלו מדגישים כי המודל המשופר טוב יותר בהערכת משך האשפוז ובתחזית הסיכון לתמותה בהשוואה למודל הסטנדרטי.
"המודל המשופר שלנו ממלא פער קריטי במודל המקורי של Elixhauser בכך שהוא מספק הערכה מקיפה יותר של מורכבות המטופל," אמר פרופ' אדם רוז. "למודל יש יישומים רחבים בהקשרים רפואיים נוספים, הן בתוך תחום הרפואה הפנימית והן מעבר לכך, והוא יכול לתמוך בהחלטות לגבי אשפוז וטיפול, התאמת טיפול ביתי ותשלומים מבוססי מורכבות המקרה הרפואי.
שיפור מודל של חיזוי מחלות. התמונה הוכנה באמצעות DALEE ואינה מהווה תמונה מדעית.