מה חדש במחקר

סקירת מחקר - הדמית חדשנית לצורך התאמת טיפול אישית בסרטן המעי הגס

מחקר חדשני שבוצע לאחרונה במעבדותיהם של פרופ' פיליפ לזרוביץ (פרמקולוגיה), דר' אילון יבין (כימיה) ופרופ' שמעון בניטה (רוקחות), מצביע על האפשרות להשתמש בצבענים פלואורסצנטים מצומדים אל נוגדנים, כדי לזהות, בזמן אמת, גידולים סרטניים.

הקולטן לגורם (פקטור) הגדילה האפידרמלי ((epidermal growth factor receptor – EGFR מהווה מטרה לפעילותו של הנוגדן Cetuximab הנמצא, מספר שנים, בשימוש קליני לטיפול ממוקד בגידולים ממאירים של המעי הגס. ידוע זה מכבר, כי רק תת קבוצה של חולים מבטאת ביתר את הקולטן ועל כן רק היא תפיק תועלת מטיפול ב- Cetuximab. גישות דימות חדישות יכולות לסייע בהחלטה לגבי התאמה אישית של הטיפול. בעבודה הנוכחית החוקרים בדקו יעילות הליגנד epidermal growth factor (EGF) המסומן בצבע פלואורוסצנטי בתחום הקרוב לאינפרא-אדום (near infra-red – NIR) לשמש ככלי דימות של גידולי המעי הגס. החוקרים הראו הוכחת היתכנות של גישתם במודל פרמקולוגי חדש המורכב ממספר תרביות תאים (3 סוגי תאים שונים המגודלים יחדיו ומדמים רקמה סרטנית), בעכברים ובביופסיות אנושיות. החוקרים מציעים כי סמנים המסומנים בתג פלואורוסצנטי ישמשו ככלי עזר באבחון רפואי ומדד להתאמה אישית של טיפול אנטי-סרטני.

באיור מוצג מעקב הצטברות EGF מתוייג בחומר פלואורוצסנטי בגידול של מעי הגס בעכבר. הסימון הספציפי של הגידול בולט על רקע רקמה בריאה סמוכה (שריר) וכן על רקע היעדר סימון בעקבות מתן בו זמני עם הנוגדן Cetuximab המתחרה עם EGF על הקישור לקולטן.​

באיור מוצג מעקב הצטברות EGF מתוייג בחומר פלואורוצסנטי בגידול של מעי הגס בעכבר

Cohen G, Lecht S, Arien-Zakay H, Ettinger K, Amsalem O, Oron-Herman M, Yavin E, Prus D, Benita S, Nissan A, Lazarovici P. Bio-imaging of colorectal cancer models using near infrared labeled epidermal growth factor. PLoS One. 2012;7(11):e48803. doi:10.1371/journal.pone.0048803. Epub 2012 Nov 8.

הבהרה: כל הזכויות על האיורים והתוצאות שמורות להוצאה לאור של המגזינים המצוטטים.

הכתבה המלאה התפרסמה במגזין פארמהליין גליון מספר 52.

בעריכת אריק צור ושמעון לכט;

דר' אריק צור, עמית מחקר במנהל התרופות והמזון האמריקאי, אוניברסיטת קליפורניה, סאן פרנסיסקו, ארה"ב

דר שמעון לכט, עמית מחקר, המחלקה לביו-הנדסה, אוניברסיטת טמפל, פילדלפיה, ארה"ב