בידוד, ריחוק חברתי, השבתת בתי הספר, חיטוי ושמירה על היגיינה? קונטרסים וספרים שנמצאו בספריה הביתית של פרופ' דונחין מעידים שהכל כבר נחזה ונכתב
מאת: פרופ' יואל דונחין, המרכז לחינוך רפואי
אנשי צוות רפואי בבית חולים צבאי במדינת ניו יורק במהלך מגיפת השפעת הספרדית, 1918-1919. צילום: שאטרסטוק
הרופאים, האחים והאחיות וצוותי הרפואה עלו לסדר היום במאבק במגיפה הנקראת "מגיפת הקורונה". אמנם מדי יום ביומו מתפרסמים חידושים, הנחיות והמלצות נפלאות ונוראיות בנושא שמירת הבריאות, ההיגיינה ולמניעת התפשטות הנגיף, כתב העת הרפואי המכובד "ניו אינגלנד" אף מרחיב את הדעת ומפרסם עצות יומיומיות, אבל הרי שכבר היו דברים מעולם. מספר קונטרסים וספרים שמצאתי בספריית ביתי מראים שהכל כבר נחזה ונכתב.
הנה, בספר המצוין "חיינו ואורך ימינו - לשמור על בריאות הגוף ולהגן עליו ממחלות", שיצא לאור בק"ק וארשא בשנת תרנ"ח היא שנת 1898 ונכתב על ידי י.ה. זאגאראדסקי, ניתנה העצה הבאה:
שהרי כל העצות הללו טובות ונכונות ויש להתחשב בעובדה שכל הדברים הנ"ל באו לעולם הרבה לפני הולדת הנגיף.
בעת מגיפת האסכרה - דיפתריה, כתב בשנת תרנ"ח הדוקטור לחוכמת הרפואה בפטרבורג, יצחק בן יוסף טובים, את הדברים הבאים העוסקים במוסדות הלימוד:
וכמו כן הוסיף המחבר עצה טובה לקברניטי הבריאות:
מי שדאג מאוד לבריאות האוכלוסייה בארץ הקודש ולשפה העברית היה ד"ר אהרון מאיר מזי"א, אשר בין שאר פרסומיו החשובים והרבים הייתה החוברת על "מחלת השבתא", דהיינו דלקת קרום המוח, וכך ציין הרופא את התקנות שהיה צורך להתקינן מבעוד מועד גם בימים אלה:
רופא נוסף שהיה ער לתחלואה בארץ היה ד"ר אריה ביהם, חלוץ המיקרוביולוגיה והסרולוגיה בארץ, שבחוברת חשובה שהוציא לאור בתרע"ו, שנת 1916, כתב:
ואם צריך יחסי ציבור, הרי המודעה הזו שפורסמה באמריקה ב-1918, בעת מגיפת השפעת הקשה, מדגימה יפה מה צריך הציבור לעשות וכיצד לעטות מסיכת מגן:
עצות בדוקות אחרות מאמריקה ניתן לקבל ישירות מנשיא אותה מדינה שהוא "עוקר הרים", והמלצתו האחרונה לא נמצאה בשום ספר מהספרים הישנים המצויים בספרייתי הצנועה.
התפרסם לראשונה באתר DoctorsOnly בתאריך 30.04.2020.