כניסה

מודעות ללקויות נוירו-התפתחותיות

צוות המעבדה, בשיתוף עם המחלקה להתפתחות הילד של משרד הבריאות, לקחו על עצמם להוביל שינוי במודעות של אנשי מקצוע שונים אודות DCD.

פיתוח קווים מנחים להערכה והתערבות לאוכלוסייה עם DCD

בשלב ראשון, הוקמה ועדה רב מקצועית לשם התאמת קווים מנחים בינלאומיים להערכה והתערבות בקרב ילדים עם DCD. בשלב שני, במסגרת תהליך דלפי, גיבשה הועדה מסמכי קווים מנחים בהתבסס על המלצות בין-לאומיות ביחס להגדרה, דרכי הערכה והתערבות בקרב ילדים ומתבגרים עם הפרעת התפתחותית בקואורדינציה.
קווים מנחים לאבחון וטיפול בילדים עם DCD ניתן למצוא כאן
קווים מנחים לאבחון וטיפול במתבגרים עם DCD ניתן למצוא כאן

ניירות עמדה

צוות המעבדה לקח חלק בגיבוש ניירות עמדה המציג את העבודה המקצועית בריפוי בעיסוק עם אנשים עם הפרעת למידה ספציפית (SLD), הפרעת קשב ופעלתנות יתר (ADHD) והפרעה התפתחותית בקואורדינציה מוטורית (DCD) לאורך מעגל החיים, בשיתוף הוועדה המקצועית העליונה של מקצוע הריפוי בעיסוק הכוללת את הגופים הרשמיים המייצגים את המקצוע: החברה הישראלית לריפוי בעיסוק, משרד הבריאות, נציגים של קופות החולים ומשרד החינוך.
המסמכים נועדו לעזור למרפאים בעיסוק בהגדרת מקומם ותפקידיהם ביחס להערכה ואבחון ובמגעים חוץ מקצועיים.

התערבות בריפוי בעיסוק בקרב אנשים עם DCD

ניתן לעניין בנייר העמדה כאן

תפקידם של מרפאים בעיסוק בהתערבות בילדים, נוער ומבוגרים עם אבחנות של הפרעות נוירו-התפתחותיות

ניתן לעניין בנייר העמדה כאן

פיתוח ימי עיון והשתלמויות

מטרת ההשתלמויות היא העמקת הידע של אנשי מקצוע בנושאים הקשורים לליקויים נוירו-התפתחותיים והשלכותיהם על התפקוד וההשתתפות בחיי היום-יום, וכן הכרות ושימוש בכלי הערכה שונים. במסגרת זו צוות המעבדה שותף בפיתוח והעברה של השתלמויות בשיתוף עם משרד החינוך, משרד הבריאות ובמסגרת לימודי ההמשך של בי"ס לריפוי בעיסוק של האוניברסיטה העברית.

הרצאות לקהל הרחב

צוות המעבדה מעביר הרצאות לקהל הרחב בנושאי המחקר של המעבדה.
ד"ר מירי טל סבן נתנה הרצאה בזום בדף הפייסבוק של עמותת קוווים ומחשבות - העמותה הישראלית להפרעת קשב (ADHD), בנושא: "כמו פיל בחנות חרסינה: קשיים בקואורדינציה מוטורית (DCD) והפרעת קשב".
 
ד"ר מירי טל סבן נתנה הרצאת זום נוספת בנושא" "הקשר שבין סרבול מוטורי לקשיים חברתיים", במסגרת דף הפייסבוק 'שירי ואייל - כישורים חברתיים לילדים'.
 
שחר זגורי-ויטנברג התראיינה בנושא "שתי ידיים שמאליות – על סרבול מוטורי והשמנה" במסגרת הפודקאסט 'מסתכלים לילדים בעיניים ולא על הבטן- מדברים על השמנת ילדים'
 
ד"ר מירי טל-סבן הקליטה מידע להורים לילדים עם DCD הנגיש באתר העמותה להתפחות הילד ושיקומו. לצפייה:
 

העמקת הידע של מרפאים בעיסוק בנושא כתיבה והקלדה בעברית ובערבית

במסגרת המעבדה מתקיימים מדי שנה השתלמויות ללימוד תחומי הכתיבה הידנית וההקלדה. נלמדים כלי הערכה סטנדרטיים שפותחו במעבדה:
  • אכתי"ב - אבחון כתיבה לילדים
  • אחט"ב - אבחון כתיבה לתלמידי חטיבת ביניים
  • תכל'ס - אבחון תפקודי כתיבה לסטודנטים
  • אקליד - אבחון תפקודי הקלדה לילדים
ההשתלמויות מקנות ידע רחב וכן תעודת "מורשה העברה" של הכלים השונים.
פרופ' נעמי וינטראוב שימשה חוקרת מלווה בגיבוש מסמך ריכוז ידע בנושא 'הוראת מיומנות הכתיבה וההקלדה בבתי ספר יסודיים', שפורסם על ידי יוזמה - מרכז לידע ולמחקר בחינוך, של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. לעיון בדו"ח ניתן כאן.
מעוניינים בהשתלמות נא ליצור קשר עם פרופ' נעמי וינטראוב naomi.weintraub@mail.huji.ac.il
CO-OP logo

עמקת הידע של מרפאים בעיסוק בפרוטוקול ה- CO-OP

במסגרת המעבדה מתקיימים מדי שנה השתלמויות להסמכה לטיפול בגישת Cognitive Orientation to Daily Occupational Performance (CO-OP) לאורך מעגל החיים. ה-CO-OP, כגישה קוגניטיבית-תפקודית, מבוססת על הקניית אסטרטגיות פתרון בעיות בתהליך גילוי מונחה. הללו, מאפשרות בחירה והשגה של מטרות תפקודיות משמעותיות ללקוח והעברה והכללה של אסטרטגיות לחיי היומיום. ה-COOP מתאים לטיפול פרטני וקבוצתי, פנים אל פנים ומרחוק, לילדים מתבגרים ומבוגרים עם ליקויי למידה, קשיים ניהוליים,ADHD, DCD, CP, ASD, TBI ,CVA מצבי בריאות פסיכיאטריים ועוד.
מעוניינים בהשתלמות נא ליצור קשר עם ד"ר מירי טל-סבן miri.tal-saban@mail.huji.ac.il

×