כניסה

​מחקר

במטרה להבין לעומק היבטים של לקות למידה ספציפית, הפרעה התפתחותית בקואורדינציה (DCD) והפרעת קשב וריכוז (ADHD), וכן היבטים של תפקודי הכתיבה והקלדה, נערכים במעבדה מחקרי בסיס להבנת הלקויות השונות. בנוסף, אנו מפתחות תכניות התערבות מבוססות ראיות, במטרה לאפשר התמודדות מיטבית עם ההשלכות התפקודיות והעיסוקיות של לקויות אלו לאורך החיים.
המחקרים מתייחס לילדים מגיל הגן ועד מבוגרים צעירים ולעתים נערך בשיתוף עם חוקרים וקלינאים מדיסציפלינות שונות כגון: אנשי חינוך, רפואה, פסיכולוגיה ושיקום, בארץ ובעולם. לרוב המחקרים השלכות קליניות, כלומר, ניתן להסיק מהמחקרים על העבודה הקלינית. להלן פירוט תחומי המחקר.

מחקר להבנת הליקויים והשפעתם על התפקוד וההשתתפות ביום-יום

במעבדה נערכים מחקרים לבדיקת הקשר בין מרכיבים שפתיים, קוגניטיביים וסנסו-מוטוריים לבין הכתיבה הידנית והקלדה, הן בהתייחס לשפה העברית והן הערבית. בנוסף, נבדקים הקשרים בין מרכיבים אלה לבין תפקוד והשתתפות בחיי היום-יום ולבין איכות החיים, כגון השתתפות בפעילויות הגן, או השתתפות של מתבגרים בתחומי חיים שונים או איכות חיים בבית-הספר.
נושא משמעותי נוסף שנחקר הוא השלכות הלקויות הללו על מבוגרים צעירים המשרתים בצבא. המחקר נעשה בשיתוף פעולה ארוך שנים עם צה"ל, ובו נבחנת השפעתה של הפרעה התפתחותית בקואורדינציה על הפרופיל התפקודי של המבוגרים הצעירים במסגרת הצבאית והאזרחית.

מחקר לבדיקת השפעת תוכניות התערבות

במטרה לסייע לאוכלוסייה עם לקויות התפתחותיות לתפקד ולהשתתף בחיי היום-יום באופן אופטימלי, פיתחנו תכניות התערבות לגילאים שונים, לאוכלוסיות שונות ולמסגרות שונות.
כתיבה והקלדה
תוכנית התערבות ממוקדת עיסוק לשם שיפור תפקודי הכתיבה
במעבדה פיתחנו תוכנית התערבות ממוקדת עיסוק לשם שיפור תפקודי הכתיבה של ילדים הלומדים בבית הספר היסודי. התכנית נמצאה יעילה בקרב תלמידים בכיתות ב'-ד'.
פיתוח פרוטוקול מבוסס ראיות לקביעת התאמות בדרכי ההבחנות
לעתים קרובות, כאשר תלמידים וסטודנטים מתקשים בכתיבה, ממליצים להם על התאמות בדרכי הלמידה וההבחנות. במטרה לוודא שההתאמות המוצעות לאדם אכן מתאימות לו, פיתחנו במעבדה פרוטוקול המבוסס ראיות, על-סמך אבחון סטנדרטי ותהליך שיטתי, לקביעת ההתאמה המיטבית. פרוטוקול זה נבדק מחקרית בשיתוף עם המרכז הארצי לבחינות והערכה ונמצא מהימן ותקף.
הוראת הקלדה עיוורת
מחקרים הראו שניתן ללמד הקלדה כבר מגיל כיתות יסוד. כן נמצא שקצב ודיוק ההקלדה משתפרים בעקבות הוראת הקלדה. לאור זאת, פיתחנו במעבדה תכנית להוראת הקלדה עיוורת. תכנית זו נמצאה יעילה בשיפור מיומנות ההקלדה הן של סטודנטים נורמטיביים והן של סטודנטים עם לקויות למידה.

השתתפות ואיכות חיים

תכנית התערבות מולטידיסיפלינרית משלבת מודלים בסביבה החינוכית
מתוך הבנת חשיבות ההתערבות המוקדמת, פיתחנו במעבדה תוכנית מולטידיספלינרית (רופאה התפתחותית, גננת, סייעת קלינאית תקשורת) ליישום בגני ילדים. היישום נעשה באמצעות שלושה מודלים מרכזיים של התערבות, השתלמות, ניטור והיוועצות וכן התאמת סביבת הגן והפעילות. התוכנית נמצאה מועילה בשיפור התפקוד וההשתתפות של ילדים חרדיים בפעילויות הגן, והפחיתה באופן משמעותי את אחוז הילדים שהיו בסיכון או עם אחור התפתחותי.
התערבות במודל היוועצות להעצמת השתתפות (היל"ה) בקרב תלמידים עם מוגבלות שכלית התפתחותית
במעבדה פיתחנו, בשיתוף עם הקריה האקדמית אונו, תוכנית התערבות במודל משולב (השתלמות פנים מוסדית והיוועצות) שמטרתה לקדם השתתפות בכתה של תלמידים עם מוגבלות שכלית התפתחותית בביה"ס. מוקד ההתערבות כלל שלושה מרכיבי השתתפות:
  • תקשורת, כולל הקשבה (listening) והבעה (expressing)
  • בחירה (making a choice)
  • יוזמה (initiating)
התוכנית יושמה במסגרת הפעילויות השוטפות של הכתה ונמצאה כמועילה בשיפור ההשתתפות של התלמידים במרכיבי הבחירה.
 
×