מסגרת הלימודים
הלימודים לקראת תואר המוסמך כוללים קורסים בהיקף של 28 נ"ז (לפחות) ובנוסף יש להגיש עבודת תזה, המסכמת את המחקר שנעשה במעבדה. התזה שוות ערך לעוד 12 נ"ז.
נקודות הזכות עבור התזה לא יופיעו בגיליון הציונים של התלמיד וציון התזה לא ישוקלל לפי נקודות זכות של קורס אלא יעמוד כציון בפני עצמו.
במסלול הלא מחקרי (המסלול לייעוץ גנטי) היקף הקורסים עומד על כ- 48 נ"ז.
חלוקת נ"ז במסלול המחקרי: כ- 15 נ"ז לימודי ליבה, שהם חובה לכלל תלמידי החוג (ללא תלות במגמה), 4-5 נ"ז של לימודי חובה במגמה ויתר נ"ז הינם לימודי בחירה במגמה (פירוט הקורסים ניתן למצוא
בשנתון). משך הלימודים למוסמך הוא שנתיים (4 סמסטרים). תלמיד יידרש להגיש את עבודת הגמר עד סוף הסמסטר הרביעי ללימודיו לתואר. דחיית מועד זה מחייבת בקשה להארכת לימודים. על התלמיד להגיש - לא יאוחר מתום 4 סמסטרים ללימודיו - בקשה מנומקת בכתב על הארכת משך הלימודים מעבר לשנתיים. לבקשה יצורף מכתב תמיכה מנומק מהמנחה, הכולל הערכה על המועד המשוער לסיום הלימודים.
הגשת תכנית לימודים
תכנית הלימודים תוכנס באמצעות מערכת
הרישום-נט. הנחיות מפורטות תישלחנה לקראת תחילת שנת הלימודים.
תכנית הלימודים תועבר לבדיקתו ואישורו של יו"ר המגמה. אם המערכת לא הוכנסה כראוי, היא תידחה על ידי יו"ר המגמה ויצוינו הוראות לתיקון והגשה חוזרת.
כל שינוי בתכנית הלימודים יועבר לאישור נוסף של יו"ר המגמה. בעקרון מותרים שינויים במערכת עד לתום השבוע השני לתחילתו של כל סמסטר.
קורסי מיומנות
תלמידים שיעסקו במחקר הדורש שימוש בחיות מעבדה, חייבים להשתתף בקורס "שימוש אתי בחיות מעבדה" (94810). קורס זה לא יחושב במניין נ"ז הנדרש לתואר.
תלמיד שלמד לתואר מוסמך במוסד אקדמי אחר, לא סיים את לימודיו ורוצה לקבל תואר מוסמך באוניברסיטה העברית, יוכל לעשות זאת בהתאם לכללים המופיעים בנהלי הוראה ותלמידים -
כאן סעיף 13.
תלמיד יוכל לגשת לבחינת הגמר במגמת לימודיו, לאחר השלמת כל הקורסים הנכללים בתכנית לימודיו המאושרת, ולאחר הגשת עבודת הגמר בכתב.
נספח המילואים
להלן
קישור לנספח המילואים המעודכן לתשפ"ד.
בהתאם לנספח המילואים המעודכן, אופן ההשלמה של החלקים המעשיים בקורסים ( סעיף 4) יעודכן על ידי המרכז קורס באתר המודל של הקורס הרלוונטי.
רכז המילואים של תארים מתקדמים
פרופ' עודד בהר
הצעת מחקר
בסוף שנה א' לתואר המוסמך, כל תלמיד במסלול הרגיל, יגיש הצעת מחקר שתכלול את הנקודות הבאות:
Title, Introduction, Research question(s) , hypothesis and specific aims, Expected Significance, Experimental design, Preliminary results – optional, References.
ההצעה תכתב
בטופס ייעודי שיכלול את כל הסעיפים הנ"ל ותהיה עם הגבלת מילים (סה"כ היקף ההצעה אמורה להסתכם בלא יותר מ- 3-4 עמודים). טופס ההצעה ישלח ישירות לתלמידים ולמנחים. ההצעה תיבדק במסגרת מגמת התלמיד, והתלמיד והמנחה יקבלו עליה משוב.
מטרת הגשת הצעת המחקר לוודא כי לכל תלמיד יש עד סוף שנה א' פרוייקט מחקר ברור, ממוקד ותוכנית עבודה. במידת הצורך, ניתן יהיה לזהות בעיות בשלב מוקדם ולא בסוף התואר. כתיבת הצעת המחקר תהווה גם התנסות לתלמיד בכתיבה.
מועדי הגשת הצעת המחקר – בתום שני סמסטרים מתחילת הלימודים:
- סטודנטים שהתחילו את לימודי המוסמך בסמסטר א יגישו עד 15.8
- סטודנטים שהתחילו את לימודי המוסמך בסמסטר ב יגישו עד סוף פברואר
עבודת הגמר למוסמך (תזה)
הנחיות לכתיבת עבודת גמר
חיבור עבודת הגמר מהווה בחינה לכושרו של התלמיד למחקר ולכתיבה מדעית. החיבור צריך להיכתב בשפה ברורה, להציג את הבעיה המדעית, את מהלך העבודה, התוצאות המתקבלות וההיסק המדעי. העבודה תיכתב בעברית או באנגלית.
דף השער יכיל את הפרטים הבאים בעברית ובאנגלית
- כותרת: האוניברסיטה העברית בירושלים, הפקולטה לרפואה
- עבודת גמר לתואר מוסמך בחוג למדעים ביו-רפואיים במגמת ______________________
- שם העבודה בעברית ובאנגלית
- שם מגיש העבודה + מספר תלמיד
- שם המנחה/ים וחתימה
- תאריך הגשת העבודה
גוף העבודה יכיל את הפרקים הבאים
- תוכן עניינים
- רשימת קיצורים
- מבוא - בו תוצג מטרת העבודה, ועיקר הידע הנמצא בספרות בקשר עם הבעיה הנדונה. רצויה סקירה ספרותית רחבה. בסיכום המבוא תוסבר מטרת העבודה.
- שיטות וחומרים יתוארו בפרוט רב מזה המקובל במאמרים המתפרסמים בכתבי העת במקצוע הנדון. יש לציין שינויים של שיטות מקובלות או של שיטות חדשות.
- התוצאות תוגשנה בטבלאות ובגרפים, אשר ילוו בהסבר מתאים. חלק זה צריך לאפשר לקורא, שאינו מצוי בתחום העבודה, התמצאות בתיאור התוצאות הניסוייות, ואילו החוקר המצוי בתחום יוכל לשאוב מידע מדויק שיאפשר לו ביצוע חזרות על הניסויים המתוארים. יש לצרף בדיקה סטטיסטית בכל המקרים הנדרשים.
- אזכור תרומתם של חוקרים אחרים לעבודה: תלמידים ששיתפו פעולה במהלך עבודתם עם תלמידים או חוקרים אחרים (כולל חברי המעבדה) ומציגים במסגרת עבודתם תוצאה/ות, איור/ים או ראגנט/ים שהם פרי עבודתם של אחרים, יוכלו לעשות זאת, אבל בשני תנאים: ראשית, התוצאות המוצגות חייבות להיות חיוניות להבנת העבודה וחשיבותה ושנית, חובה לציין בעבודה באופן מפורש ברור ומלא (ובסמוך למקום הרלוונטי) מהי התרומה של האחר/ים לעבודה. יש לציין את השם המלא של התורם/ים לעבודה ואת התרומה. אם התוצאות המוצגות פורסמו במסגרת מאמר מדעי, קיימת חובה לציין במפורש שהתוצאות פורסמו ולהפנות את הקורא למאמר הרלוונטי.
- בפרק הדיון יסוכמו הממצאים לפי הידוע בספרות באותו נושא, יוסבר ההבדל בתוצאות או במסקנות שבין החוקרים, וכיצד מקדם המחקר המתואר את הידע בתחום הנחקר.
- סיכום העבודה (תקציר - abstract) יהיה בעברית ובאנגלית.
- מראי מקומות יסומנו בגוף העבודה, כמקובל בספרות המקצועית. כל מובאה מן הספרות מחייבת קריאת המאמר ע"י התלמיד. המובאה תכיל את שמות המחברים, שנת הפרסום, העיתון, כרך, עמודים וכותרת המאמר. לדוגמא:
Gibson, F. (1973). The biosynthesis of ubiquinone in E.coli. J. Bact. 53 ; 2-11.
בנספח אפשר לכלול שיטות פיתוח מתימטי וסטטיסטי, אם אינן נכללות בתיאור התוצאות. כאן יקובצו נתונים מפורטים, אשר אין מן ההכרח או הנוהג בספרות המקצועית להכלילם בגוף העבודה. לנספח אפשר לצרף תדפיסי פרסומים של המחבר, המשתייכים לנושא. תדפיסים אלו ישמשו כנספח בלבד, ולא ימירו חלקים בעבודה.
היקף עבודת הגמר והנחיות טכניות
היקף העבודה לא יעלה על 60 עמודי A4 , גופן מס' 12, רווח אחד וחצי ושוליים ברוחב של 3 ס"מ. (נספחים, references ומאמרים שפורסמו, לא ייכללו במסגרת 60 העמודים. תמונות תהיינה חלק מ-60 העמודים).
יש להגיש למזכירות התלמידים עותק דיגיטלי של העבודה בפורמט PDF באמצעות דואר אלקטרוני או על גבי כונן נייד (disk on key). באם יבקש אחד מהשופטים עותק קשיח (מודפס) של העבודה, יתבקש התלמיד להדפיסה על צד אחד של הנייר (הדפסה חד-צדדית), לכרוך ולמסור למזכירות התלמידים.
כאמור, טרם הגשת העבודה, יש להחתים את המנחה על דף השער, ובכך ניתן לסטודנט אישור להגשה.
שיפוט עבודת הגמר
העבודה תישפט על ידי המנחה ועל ידי שני שופטים נוספים, שימונו על ידי יו"ר המגמה. שני השופטים הנוספים ישתתפו גם בבחינת הגמר של התלמיד, ואחד מהם ישמש יו"ר הבחינה. ניתן למנות שופט מחוץ לאוניברסיטה, בהתאם לקביעה של יו"ר המגמה. ציוני הבוחנים ימוצעו. אם ההבדל בין הציונים שיתנו הבוחנים יהיה חריג, ישקול יו"ר המגמה אם לשלוח את העבודה לשופט נוסף. הציון הסופי ייקבע, בכל מקרה, על סמך ממוצע הציונים.
בחינת הגמר למוסמך
מטרתה של בחינת הגמר לתואר מוסמך לבדוק את ידיעותיו הכלליות של התלמיד, את הבנתו המעמיקה בשטח התמחותו ואת כושרו העצמאי להתמודד עם נושא מדעי. הבחינה תיערך כחודש לאחר הגשת עבודת הגמר. בבחינת הגמר
לא ישתתף מנחה התלמיד. שני השופטים שיבדקו את עבודת הגמר ישתתפו גם בבחינה, כאשר אחד מביניהם ימונה ליו"ר הבחינה.
יו"ר המגמה ימנה שופט נוסף לבחינה.
יו"ר הבחינה והשופט אשר לא בדק את עבודת הגמר יכינו - כל אחד בנפרד - נושא או שאלה עם מאמר אחד, והם יועברו לתלמיד כשלושה שבועות לפני הבחינה. התלמיד ייבחן על שני הנושאים והמאמרים שקיבל.
משך הבחינה כשעה.
בחלקה הראשון יציג התלמיד במצגת את פרויקט המחקר, שאותו ביצע או שהיה שותף לו במעבדה. הדיון בעבודה (כולל המצגת) יסתיים בתוך 15 דקות. בחלקה השני ייבחן התלמיד על בקיאותו והבנתו את המאמרים שהכין מבעוד מועד, והוא יימשך כ-45 דקות.
הציון הסופי יוחלט על ידי חברי הוועדה, והם יחתמו על טופס הערכת הבחינה במשותף.
אין מועד ב' לבחינת הגמר למוסמך.
הציון הסופי לתואר המוסמךבחוג למדעים ביו-רפואיים
הציון מורכב משלושה ציונים נפרדים, לפי המפתח הבא:
ממוצע ציוני הקורסים 40%
ציון עבודת הגמר 30%
ציון בחינת הגמר 30%