כניסה

​נה​לים לסטודנט להכשרות קליניות

במהלך הלימודים מתקיימות שלוש הכשרות קליניות, אחת בכל שנת לימודים (במהלך שנים ב'-ג'-ד'). ההכשרות כוללות התנסות במגוון תחומי טיפול (ילדים, בריאות הנפש, פיזיקלי, גריאטרי, קוגנטיבי, שיקום), אוכלוסיות ויחידות טיפוליות שונות בריפוי בעיסוק, המאושרות על ידי בית-הספר כמתאימות למתן הדרכה קלינית לסטודנטים. יחידות אלו עומדות באמות המידה שהוגדרו על ידי משרד הבריאות כמקומות הכשרה מתאימים והן פזורות בכל רחבי הארץ.

חובת צריכת הדרכה

כל הסטודנטים היוצאים להכשרה קלינית מקבלים הדרכה קלינית על ידי מדריכים מטעם ביה"ס (מדריכים אקדמיים ומדריכים בתהליך התפתחות אישית מקצועית) ומדריכים במקום ההכשרה. על הסטודנטים מוטלת החובה לצרוך הדרכה בצורה מרבית ואחראית, לשמור על קשר מתאים ולשתף פעולה עם כל המדריכים במהלך ההכשרה.

תנאי היציאה להכשרה קלינית

לבית הספר שמורה הזכות לשבץ סטודנטים בהכשרות קליניות בכל אחת מהיחידות ובכל מקום בארץ.
  • היציאה להכשרה הקלינית בשנה ב' מותנית בהשלמת כל חובות הלימודים עד סוף שנה א' + חובות קורסים שמהווים תנאי להכשרה בשנה ב'.
  • היציאה להכשרה הקלינית בשנה ג' מותנית בהשלמת כל חובות הלימודים עד סוף שנה ב' + חובות קורסים שמהווים תנאי להכשרה בשנה ג'.
  • היציאה להכשרה הקלינית בשנה ד' מותנית בהשלמת כל חובות הלימודים עד סוף שנה ג' + חובות קורסים שמהווים תנאי להכשרה בשנה ד'.

שיבוץ להכשרות

השיבוץ ליחידה בה ישתתף הסטודנט בהכשרה הקלינית נקבע על ידי הסטודנטים בהתאם לרשימה מוצעת. עם זאת ייתכנו מקרים בהם יחולו שינויים בלתי צפויים במקום ההכשרה או במבנה ההדרכה. במידה ויהיה צורך בשינוי מקום ההכשרה ו/או סידורי הדרכה חלופיים, ביה"ס יעשה כל מאמץ לדאוג לקיום הכשרה מתאימה אקדמית במסגרת האפשרויות הקיימות. בכל מקרה הסטודנטים יהיו מחוייבים למסגרת ולמבנה ההכשרה כפי שיקבעו על ידי ביה"ס. סטודנטים לא יוכל להשתבץ להכשרה במסגרת בה עובד/ מטופל קרוב משפחה שלהם בעבר או בהווה, או במסגרת בה הם עובדים כעת או עבדו / עשו שרות לאומי / חנכו במסגרת פרויקט "קשר"/ התנדבו בעבר!

עמידה בדרישות חיסונים לפי הנחיות משרד הבריאות

כחלק מתכנית הלימודים לריפוי בעיסוק, יוצאים הסטודנטים ללימודים קליניים. משרד הבריאות מחייב שכל סטודנט יעמוד בדרישות חיסונים כתנאי להשתתפות בלימודים הקליניים. על פי ההנחיות העדכניות של משרד הבריאות כל תלמיד במקצועות הבריאות חייב לעמוד בכל דרישות החיסונים ובכל תוספת חיסונים המופיעה ברשימת הדרישות של משרד הבריאות. תלמיד חדש במקצועות הבריאות לא יוכל להתקבל ללימודים או להמשיך בלימודיו אם הוא מסרב להתחסן.
היציאה להכשרה הקלינית מותנית בהשלמת כל החיסונים הנדרשים ובהבאת אישור מלשכת הבריאות המחוזית עד ליום הראשון ללימודים בשנה ב' (יש להיערך לקביעת תור מראש). סטודנטים שלא ימסרו אישור חיסונים מתאים במועד לא ישובצו להכשרה קלינית. את האישור יש למסור למזכירות יחידת ההכשרות (הגב' אודליה אליהו - odeliae@savion.huji.ac.il), הסטודנטים מחויבים לשמור העתק אצלהם.

מצב בריאותי

בשל חובת הסטודנטים להשתלב בהכשרה ביחידה קלינית, על פי דרישות המקום, חשוב להבהיר: הכשרה קלינית כרוכה לעיתים במאמץ פיזי ובמגוון התנסויות הכרוכות במגע וחשיפה לאנשים עם מצבי בריאות שונים. כשירות ליציאה ללימודים קליניים הינה באחריות הסטודנטים. סטודנט שבחר לצאת להכשרה הקלינית יידרש לעמוד בכל הדרישות הקיימות במסגרת אליה שובץ.
הסטודנטים מתבקשים ליידע את בית-הספר (באמצעות פניה למזכירות ההכשרות הקליניות, רכזת ההכשרות הקליניות והמדריכה האישית), בצרוף מסמכים רפואיים עדכניים, על כל מצב בריאות (כולל הריון) או מצב אישי חריג, שעשוי להשפיע על תפקוד הסטודנטים בהכשרה, לפני שלב השיבוץ להכשרות הקליניות ו/או עם היוודע לסטודנטים על המצב. במצבים בהם סטודנטים לא יכולים להשתתף בהכשרה כסידרה, וועדת ההכשרות הקליניות של ביה"ס או תת וועדה מטעמה, תשקול ותקבע האם ניתן לאפשר לסטודנטים לצאת להכשרה קלינית. אי יציאה להכשרה קלינית במועד תשפיע על תוכנית הלימודים והיא תקבע באופן אישי בהתייעצות עם יועץ הבוגר (פרופ' יפית גלבוע)

נהלי נוכחות בהכשרה הקלינית

ההכשרה הקלינית מתקיימת במשך 5 ימים בשבוע (עפ"י תאום ביה"ס מול השטח). שעות ההכשרה כוללות את כל הפעילויות להן שותפים הסטודנטים במסגרת ההכשרה לרבות ישיבות צוות, הרצאות הניתנות במסגרת ההכשרה, וכן טיפול/שיקום מרחוק ופרויקטים רלוונטיים בתאום והסכמת מדריכי השטח והמדריכה בתהליך התפתחות אישית מקצועית.

חובת ביצוע מינימום 1000 שעות הכשרה

בהתאם לדרישות הארגון העולמי לריפוי בעיסוק, סטודנטים נדרשים למינימום 1000 שעות קליניות על מנת לקבל רישיון לעבוד כמרפאים בעיסוק. באחריות הסטודנטים לעקוב אחר המספר הכולל של שעות ההכשרה הקלינית שביצעו, על מנת שיוכלו להגיע למינימום של 1000 שעות סה"כ בכל תקופת לימודיהם לתואר בוגר. סטודנטים שלא ישלימו את מכסת השעות הנדרשת, לא יוכלו לקבל אישור על סיום לימודים ולגשת למבחני הרישוי של משרד הבריאות. באחריות הסטודנטים לדווח לביה"ס, לכל המאוחר בתום השבוע הראשון להכשרה האחרונה, במידה ונראה כי לא יעמדו במכסת מינימום שעות ההכשרה הנדרשות. וועדת ההכשרות הקליניות תחליט על אופן השלמת שעות ההכשרה החסרות. השלמת שעות ההכשרה עשויה להיות כרוכה בעיכוב במועד סיום הלימודים של הסטודנטים.
בכל מקרה סטודנטים מחוייבים להשתתף בכל ימי ושעות ההכשרה כפי שנקבעו על ידי מסגרת ההכשרה, גם אם עברו את מכסת מינימום שעות ההכשרה הנדרשת!
שעות הכשרה קלינית נקבעות לפי דרישת מסגרת ההכשרה בשטח ואינן נתונות למשא ומתן!
מינימום שעות קליניות שנדרשות מסטודנט בהכשרה קלינית בשטח נקבע לפי חישוב של כ-35 שעות שבועיות בממוצע:
  • הכשרה ראשונה- כ- 280 שעות קליניות
  • הכשרה שנייה - כ- 280 – 315 שעות קליניות
  • הכשרה שלישית- כ- 455 שעות קליניות
בחישוב הכולל של מכסת שעות ההכשרה לתואר ייחשבו, לסטודנטים שייקחו בכך חלק,גם השעות הקליניות הבאות:
  • שנה א'
    • קורס 99125 - מבוא לריפוי בעיסוק 4 ימי לימוד –ייחושבו כ- 5 שעות קליניות לכל יום לימוד. סה"כ 20 שעות קליניות.
    • קורס 99157 - פרויקט חברתי קהילתי "קשר" – ייחושבו כ- 40 שעות קליניות.
  • שנים ב' + ג'
    6 ימי לימוד קליניים
    • - קורס 99121 – רב"ע בברה"נ – מבוא ומודלים מנחי התערבות
    • - קורס 99144 – שינויי דיור התאמת הסביבה ונגישות
    • - קורס 99153 – טכנולוגיה מסייעת ברב"ע
    • - קורס 99134 - גריאטריה הערכה והתערבות ברב"ע
    • - קורס 99138 – ילדים – הערכה והתערבות ברב"ע
    • - קורס 99730 – שיקום נוירולוגי- הערכה והתערבות ברב"ע
    • ייחושבו כ-5 שעות קליניות עבור כל יום לימוד בו השתתף הסטודנט= סה"כ 30 שעות קליניות.
* חישוב השעות ייעשה בהתאם לנוכחות בפועל של הסטודנטים בימי הלימוד.

היעדרות מהכשרה

  • נוכחות מלאה בהכשרות הקליניות היא חובה. לגבי כל היעדרות שידועה מראש יש לפנות בבקשה להיעדרות לרכזת קורס ההכשרה. הבקשה תיבחן על ידי וועדת ההכשרות הקליניות: האם סיבת ההיעדרות מוצדקת והאם קיימת אפשרות לתכנון/ השלמה מראש של תקופת ההיעדרות הצפויה.
  • היעדרות במהלך ההכשרה תתאפשר מסיבות מוצדקות בלבד: מחלת הסטודנט עצמו בלבד, לידה/הריון, מילואים, אבל.
  • בכל היעדרות בשל מילואים, יש לפנות לגב' ניצן שטיינברג רכזת המילואים בביה"ס לתאום השלמות
  • היעדרות תתאפשר אך ורק בכפוף להמצאת אישורים.
  • דיווח על היעדרות- יש לעדכן את המדריכה במקום ההכשרה והמדריכה האישית בביה"ס וכן להעביר אישורים לרכזת קורס ההכשרה הקלינית, ורכזת ההכשרות הקליניות (הגב' אודליה אליהו) .
  • במצב בו ההיעדרות הינה מסיבה מוצדקת, סטודנטים יידרשו להשלים כל היעדרותשמעל ל-3 ימים מצטברים. אופן ההשלמה ייקבע על ידי וועדת ההכשרות הקליניות
  • במצב של היעדרות מסיבה שאינה מוצדקת שקיבלה אישור חריג ממרכזת קורס ההכשרה הקלינית, הסטו' מחויב בהשלמה של ימי ההיעדרות על פי החלטת רכזת הקורס בתאום עם מדריכת השטח והמדריכה בתהליך התפתחות אישית מקצועית.
היעדרות מצטברת של מעל ל-25% מימי העבודה במהלך הכשרה אחת, גם מסיבה מוצדקת (היעדרות בשל לימודים במסלול מוסמך מואץ נכללים במכסה מצטברת זו), מחייבת חזרה על כל תקופת ההכשרה הקלינית ועל הקורסים: הכשרה קלינית והדרכה אישית ויסודות ההתערבות בריפוי בעיסוק.

נהלים בתקופות חריגות.

במקרה של היעדרות לנוכח מצב מדיני /ביטחוני/ בריאותי יפרסם ביה"ס נהלים עדכניים בהתאם למצב. צוות ההכשרות של ביה"ס בתאום עם השטח יפעל על מנת לאפשר המשך התנהלות סדירה של ההכשרות ככל האפשר.
במידה ומדובר במצב פרטני מסוג זה על הסטודנטים להודיע במיידית במייל לרכזת קורס ההכשרה הקלינית ומדריכת ביה"ס בתהליך התפתחות אישית מקצועית.

ימי חופשה מאושרים במהלך ההכשרות

בהתייחס לכל הכשרה מצוינים ימי החופשה האוניברסיטאית הרלוונטיים. בימים אלה רשאי הסטודנט להיות בחופשה במהלך ההכשרה. סטודנטים שיבחרו לעבוד במהלך ימים אלו, והדבר יתאפשר ויאושר במקום ההכשרה שלהם, יוכלו לדווח שעות אלו והן ייחשבו להם כשעות הכשרהרגילות.
במידה וקיימים ימי חופשה נוספים שנקבעו על ידי המסגרת הקלינית בשטח בה נמצאים הסטודנטים במהלך ההכשרה, הסטודנטים מחויבים ליידע על כך את יחידת ההכשרות הקליניות של ביה"ס.. ימים אלו לא ייחשבו כשעות הכשרה עבור הסטודנטים.

דיווח שעות הכשרה

באחריות הסטודנט להעלות את טופס דייוח השעות החתום המקורי לאתר קורס הכשרה קלינית והדרכה אישית מיד עם סיום ההכשרה. מסירת הטופס במועד מהווה תנאי לקבלת ציון בקורסים: הכשרה קלינית והדרכה אישית ויסודות ההתערבות בריפוי בעיסוק (הטופס נמצא באתר של קורס ההכשרה).
  1. באחריות הסטודנט להחתים את מדריכי השטח בהכשרה הקלינית על טופס דיווח הנוכחות בהכשרה הקלינית (מספר הימים והשעות). יש להקפיד שהטופס יהיה חתום על ידי המדריכים והסטודנטים כאחד. על הסטודנטים לשמור העתק מדיווח זה. ימי חופשה/חג המאושרים ע"י ביה"ס יצוינו בשמם במשבצת התאריך המתאימה. במידה ונכחו הסטודנטים בימים. אלה יש לציין את השעות ליד שם החופשה/חג.
  2. מפגשי לימוד ושיחות אישיות במסגרת קורס הכשרה קלינית והדרכה אישית מחושבים כשעות הכשרה. יש לדווח שעות אלו בטופס דיווח השעות על פי השתתפות הסטודנטים במפגשים בפועל. כלומר רק את השעות בהם השתתפו בשיעורים ו/או שיחה אישית). במידה ותתקיים שיחה אישית ביום אחר מהמצויין במערכת השעות היא תחושב גם כן כשעת הכשרה.

אתיקה וכללי התנהגות מקצועית

במסגרת ההכשרות, חובה לשמור על אתיקה מקצועית וסודיות רפואית בכל ענייני המטופלים המובאים לידיעת הסטודנטים בהכשרה הקלינית, בהצגות המקרה, בסיורים ובהסתכלויות ביחידות הטיפול השונות.
  1. יש לטפל בכל אדם המקבל שירות במקום ההכשרה (בהתאם לקביעת המדריכה במקום ההכשרה ועל פי הקוד האתי של המרפאים בעיסוק בישראל, 2015).
  2. סירוב לטפל במטופל מסוים או הפרה של אחד מכללי האתיקה המקצועית ייחשב להפרת כללי ההתנהגות המקצועית ולכישלון בסעיף התנהגות אישית בטופס משוב אמצע ובטופס הערכת הסטודנט בהכשרה הקלינית, ומכאן ככישלון בהכשרה הקלינית ובקורסים: הכשרה קלינית והדרכה אישית ויסודות ההתערבות בריפוי בעיסוק. בתקופת ההכשרה הקלינית, על הסטודנטים לעבוד בתלבושת הנהוגה במקום או במדים שיקבלו מהמוסד בו נערכת ההכשרה, אלא אם נהוג אחרת במקום ההכשרה הקלינית, ולשאת תג זיהוי שירכשו במהלך הלימודים בביה"ס.

הגשת דיווחים, תרגילים ועבודה מסכמת להכשרה הקלינית

יש להגיש את המטלות השונות בקורסים המלווים את ההכשרות הקליניות (דיווחים / תרגילים ועבודות) על פי ההנחיות ובמועדים המופיעים בסילבוס הקורסים: הכשרה קלינית והדרכה אישית ויסודות ההתערבות בריפוי בעיסוק של אותה שנת לימודים. במידה ויהיו בקשות לדחיית מועדי הגשה יש לפנות מראש (עד שבוע לפני מועד ההגשה), אך ורקלמרכזות הקורס הרלוונטי בהתאם למופיע בסילבוס.
– שימו לב! אין לפנות ישירות למדריכות לבקשת דחיה מכל סוג שהוא. הבקשות תיבדקנה מול המדריכות אך ורק על ידי מרכזות הקורסים. מילוי כל חובות ההכשרה והקורסים הרלוונטיים וקבלת ציון עובר, על פי ההנחיות המופיעות בסילבוסים, מהווים תנאי ליציאה להכשרה הקלינית הבאה ומעבר לשנה"ל הבאה.
בנוסף, כחלק מהיציאה להכשרה, ייתבקשו הסטודנטים למלא שאלון/משוב על ההדרכה בשטח.

ההערכה הקלינית של הסטודנט בהכשרות

  1. ההערכה הקלינית בהכשרות נועדה לאמוד את כישוריהם הקליניים של הסטודנטים: הידע המקצועי בריפוי בעיסוק וההתנהגות המקצועית והאתית, יחס למטופלים ולעמיתים בצוות, הסתגלות ויכולת התמודדות, כושר שיפוט ופתרון בעיות ועוד, כפי שהם באים לידי ביטוי בעבודה היומיומית.
  2. במהלך ההכשרה ובסיום תקופת ההכשרה הקלינית, תוערכנה היכולות הקליניות של הסטודנטים על ידי המדריכים המלווים את הסטודנט בהכשרה. הערכה זו כוללת את הערכת המדריכים הקליניים במסגרת ההכשרה בשטח וכן את הערכת מדריכת בית הספר המלווה את תהליך ההתפתחות האישית-מקצועית (מדריכה אישית) כפי שמפורט בסילבוס הקורסים.
  3. באחריות הסטודנטים להעלות לאתר קורס הכשרה קלינית והדרכה אישית את טופס משוב אמצע ההכשרה וטופס סיכום הערכת הסטודנט בהכשרה שימולאו על ידי מדריכי השטח מיד עם קבלתם.
  4. סטודנטים שיקבלו ציון נכשל בהערכת אמצע או סוף הכשרה, על ידי המדריכים קליניים בשטח ו-או על ידי מדריכת בית הספר, ייחשב הדבר ככישלון בקורס הכשרה קלינית והדרכה.
  5. במקרה שסטודנטים עשו מעשה המהווה הפרה חמורה של כללי ההתנהגות המקצועית במסגרת עבודתם בהכשרה הקלינית – בין אם במהלך ההכשרה ובין אם מחוץ להכשרה הקלינית – תהיה רשאית וועדת ההכשרות הקליניות בתאום עם וועדת ההוראה של ביה"ס, לדון בעניינם ולהחליט אם להכשילם בהכשרה ואם להפנותם לוועדת המשמעת של האוניברסיטה העברית.

כשלון בהכשרה הקלינית

סטודנטים שייכשלו באחד מבין הקורסים: הכשרה קלינית והדרכה אישית (ראשונה/שניה/שלישית), יסודות ההתערבות א'/ב'/ג' או בשניהם (על פי ההנחיות המופיעות בסילבוס הקורסים) יידרשו לחזור על כל תקופת ההכשרה הקלינית באותו תחום טיפול, ועל שני הקורסים: הכשרה קלינית והדרכה אישית ויסודות ההתערבות על פי קביעת וועדת ההכשרות הקליניות ובכפוף לתכנית הלימודים ומועדי ההכשרה הקבועים בבית הספר. סטודנטים שייכשלו פעמיים בקורסים המלווים את היציאה להכשרות הקליניות לאורך הלימודים, יופנו לוועדת ההוראה של בית הספר להחלטה בדבר המשך או הפסקת לימודיהם בבית הספר לריפוי בעיסוק.

שימוש בשירותי יחידות ההכשרה הקלינית

שימוש בשירותי היחידה בה נערכת ההכשרה הקלינית, כמו ספריה מקצועית, השתתפות בישיבות, הרצאות, ימי עיון וכד', ייעשה בתאום עם המדריכים במקום ההכשרה הקלינית ובהסכמתם בלבד.
בברכה ובהצלחה בהכשרות הקליניות
אביטל פליקס – יו"ר ועדת ההכשרות ומרכזת ההכשרות הקליניות Avital.Felix@mail.huji.ac.il
אודליה אליהו - רכזת ההכשרות הקליניות. odeliae@savion.huji.ac.il
קרן איבגי - מנהלת אדמיניסטרטיבית kereniv@savion.huji.ac.il
כוכבית לוי מזעקי – יו"ר וועדת תחום הלימודים הקליניים cohavit.levymazaki@mail.huji.ac.il
×