כניסה

ד"ר יניב אלקובי: הבנת המנגנונים התאיים של התמיינות ביציות מוקדמת מתא הגזע ועד הזקיק, ומה שניתן ללמוד מהם על מחלות​

דר יניב אלקובי
הסתקרנתי לראשונה מביולוגיה התפתחותית כסטודנט שנה שנייה לביולוגיה, כשצפיתי בעובר קיפוד-ים חי ומתפתח בזמן אמת תחת המיקרוסקופ. מרותק, החלטתי מאז לחתור להבנה של תהליכים התפתחותיים. במחקר הדוקטורט שלי גיליתי רשתות גנים הפועלות בין רקמות ליצירת המח האחורי בעובר החולייתן ומבדילות בין סוגי תאים שונים בו.
במחקר הפוסט-דוקטורט שלי באוניברסיטת פנסילבניה הרחבתי את מחקרי להבנת מנגנונים התפתחותיים ברמת הביולוגיה של התא וברזולוציה תוך תאית.
הביצית היא התא היחיד המסוגל בהפרייתה ליצור אורגניזם שלם, על כל סוגי תאיו ורקמותיו. ביציות עוברות תהליך התמיינות מרתק שבמהלכו מנוהלים סימולטנית אירועים גרעיניים דרמטיים במהלך המיוזה, יצירת הקוטביות של הציטופלסמה, שינויים דינמיים בארגון הבין-תאי בשחלה וגדילה עצומה בנפח התא.
במחקרי גיליתי את קיומו ותפקודו של מארגן תאי חדש המתאם תהליכים מרכזיים רבים ותכניות תאיות עצמאיות במהלך התמיינות הביצית המוקדמת. המארגן מושתת על הסנטרוזום בביצית והגדרתי אותו כמרכז מארגן סנטרוזומאלי.
במעבדתי החדשה באוניברסיטה העברית אנו חוקרים את מנגנוני הפעולה והבקרה של המרכז הסנטרוזומאלי בתפקודיו הרבים. אנו חוקרים כיצד נקבע מיקום המרכז הסנארוזומאלי בתא ע"י מישורי חלוקת תאים קודמת, וכיצד הוא משופעל ע"י ארגון תאי מיוחד הנבנה בשחלה. אנו שואלים כיצד המרכז מתאם בין אירועים גרעיניים וציטופלסמטיים ומבקר באופן סימולטני דינמיקה של כרומוזומים במיוזה וסידור קוטבי של הציטופלסמה, ע"י ארגון שלד התא. אנו חוקרים גם כיצד המרכז הסנטרוזומאלי שולט בחלבון דמוי פריון בכדי ליצור אגרגט פריוני, אשר בניגוד לפריונים פתולוגיים, מבוקר פיזיולוגית וממלא תפקיד חשוב בביצית. בנוסף, גיליתי את קיומה של סיליה שנוצרת בשלב ספציפי בביצית ומחוברת אל המרכז הסנטרוזומאלי. אנו חוקרים את תפקידיה של הסיליה בבקרה מכאנית בביצית ובסינכרוניזציה של ביציות סמוכות. בפרוייקטים נוספים אנו חוקרים את הבקרה על תאי גזע בשחלה ביצירתם ביציות מתמיינות. מערכת המחקר שלנו מאפשרת לנו להבין כיצד התא מתאם את ההוצאה לפועל של מספר תכניות התמיינותיות חשובות ועצמאיות באופן אינטגראלי, בכדי ליצור ביצית מתפקדת כבסיס להתפתחות עובר בריא. גילוי מנגנוני המרכז הסנטרוזומאלי יסייע להבנה כיצד שיבושים בתהליכים אלה מחוללים מחלות שונות כמו סרטן, מחלות נוירודגנרטיביות ומחלות סיליה, כמו גם בעיות ברבייה ופוריות האישה.
Cellular mechanisms of early oogenesis
אנו משתמשים בדג הזברה כחיית מודל מעולה ועובדים בשיטות של גנטיקה ומיקרוסקופיה מתקדמות. בטווח הארוך בכוונתי להבין את המנגנונים המקיפים של תהליכי התמיינות מוקדמת של ביציות, הקשתם אל הבנת הביולוגיה התאית של תא מתמיין ככלל, ושימוש בהם להבנת מנגנוני מחלות.
×