אודות התכנית
המסלול המחקרי
מטרת המסלול המחקרי היא לפתח בקרב הסטודנטים/ות חשיבה מחקרית ומומחיות בהתערבות בריפוי בעיסוק בתחומים שונים, על-ידי הקניית ידע וכלים לשאול שאלות מחקריות, לתכנן ולערוך מחקר. מסלול זה מאפשר לבוגרים להוביל מחקר בשדה הקליני. בנוסף, המסלול הינו דרישה בסיסית ללימודי דוקטורט שעשוי להוביל להשתלבות באקדמיה. מסלול זה פתוח לאנשי מקצועות הבריאות (יתכן ויידרשו השלמות). מסלול זה פתוח לבעלי תואר ראשון בתחומי טיפול או חינוך. יחד עם זאת הוא אינו מעניק רישוי עבודה בריפוי בעיסוק למי שאינו בעל תואר בוגר בריפוי בעיסוק. מסלול זה כולל שנתיים של לימודים אינטנסיביים בתחומי הריפוי בעיסוק ומדע העיסוק. היקף הלימודים כולל 40 נקודות זכות, מתוכם 32 נ"ז בגין קורסים ו-8 נ"ז בגין התזה. כחלק מחובות הלימודים עורכים הסטודנטים מחקר וכותבים תיזה. בסיום הלימודים, עוברים הסטודנטים בחינה מסכמת בעל-פה.
המסלול העיוני
מטרת המסלול העיוני (יישומי) היא להכשיר מרפאים בעיסוק למנהיגות מקצועית ולתפקידי ניהול ופיקוח. מטרה נוספת היא לפתח חשיבה קלינית ולצרוך מחקר כבסיס להתערבות מבוססת ראיות. הדגש במסלול זה הינו על העמקה והתמחות במגמות יישומיות במקצוע הריפוי בעיסוק. רבים מבוגרי מסלול זה מאיישים משרות ניהוליות. מסלול זה פתוח לבוגרי תכנית בוגר בריפוי בעיסוק בלבד. מסלול זה כולל שנתיים של לימודים אינטנסיביים בתחומי הריפוי בעיסוק ומדע העיסוק. כמו-כן מוזמנים הסטודנטים להכין פרויקט קליני משמעותי. היקף הלימודים כולל 40 נקודות זכות. בסיום הלמודים, הסטודנטים עוברים בחינה מסכמת בעל פה.
התמחות בהפרעות נוירו-התפתחותיות – תכנית חדשה
כחלק מתכנית המוסמך בשני המסלולים, בשנת תשפ"ג תפתח התמחות במסגרת לימודי המוסמך בנושא הפרעות נוירו-התפתחותיות, שמטרתה להכשיר מרפאים בעיסוק לעסוק במחקר ולהוביל צוותים בעבודה קלינית עם אוכלוסיה זו. ההתמחות תקנה לבוגריה ידע תיאורטי מחקרי ויישומי בנושא הפרעות הנוירו-התפתחותיות שכיחות (הפרעות למידה, הפרעת קשב וריכוז, הפרעה בויסות חושי, אוטיזם והפרעה התפתחותית בקואורדינציה). חשוב לציין שההתמחות אינה כוללת הכשרה קלינית, אולם היא תרחיב ותעמיק את יכולת החשיבה הקלינית המבוססת ראיות מחקר בעזרת ניתוח מקרים של אנשים עם הפרעות נוירו-התפתחותיות שונות, וכן תקנה ידע בכלי הערכה והתערבות.
מטרת ההתמחות
מטרת ההתמחות היא להכשיר מרפאות בעיסוק להיות מומחיות בתחום הפרעות נוירו-התפתחותיות, לעסוק במחקר ולהוביל צוותים בעבודה קלינית עם אוכלוסיה זו. לשם כך, ההתמחות תקנה לבוגריה ידע תיאורטי ויישומי בנושא של ההפרעות הנוירו-התפתחותיות השכיחות (הפרעות למידה, הפרעת קשב וריכוז, הפרעה בויסות חושי, אוטיזם והפרעה התפתחותית בקואורדינציה). חשוב לציין שההתמחות אינה כוללת שעות של הכשרה קלינית, אולם היא תרחיב ותעמיק את יכולת החשיבה הקלינית המבוססת ראיות מחקר בעזרת ניתוח מקרים של אנשים עם הפרעות נוירו-התפתחותיות שונות.
למי מיועדת
התכנית תהיה פתוחה למרפאות בעיסוק בעלות תואר ראשון, המעוניינות ללמוד לתואר מוסמך בריפוי בעיסוק במסלול מחקרי ( עם ציון סיום תואר בוגר של 89 ומעלה) או לא מחקרי (עם ציון סיום תואר בוגר של 85 ומעלה).
מבנה ההתמחות ומשך הלימודים
ההתמחות בהפרעות נוירו-התפתחותיות תהיה חלק מתכנית המוסמך הקיימת בריפוי בעיסוק. היא פתוחה לסטודנטיות בשני מסלולי הלימודים, במסלול המחקרי והלא-מחקרי (יישומי). הסטודנטיות בתכנית תדרשנה לעמוד בדרישות תכנית המוסמך הכללית (בהתאם למסלול שלהן), ובנוסף תצטרכנה ללמוד את קורסי החובה והבחירה של תכנית ההתמחות. משך הלימודים הוא שנתיים (לרוב יום בשבוע).
דוגמא לקורסים ייעודיים להתמחות
- מבוא להפרעות נוירו-התפתחותיות
- מבוא להפרעות למידה שפתיות (LD) ומוטוריות (DCD) לאורך החיים
- הערכה והתערבות בקרב אוכלוסיה עם קשיים בכתיבה והקלדה
- אוטיזם
- ליקוים בויסות חושי: תיאוריה אבחון והערכה בריפוי בעיסוק
- התערבות קוגניטיבית – תפקודית CogFun ברב"ע לילדים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD)
- סמינר מתקדם במנגנונים קוגניטיביים
- קידום בריאות
- שיקום מרחוק
- למידה מבוססת מקרים של הפרעות נוירו-התפתחותיות
התמחות בקידום תפקוד ובריאות בזקנה – תכנית חדשה
כחלק מתכנית המוסמך במסלול המחקרי, בשנת תשפ"ג תפתח התמחות במסגרת לימודי המוסמך בנושא הקידום תפקוד ובריאות בזקנה. מטרת ההתמחות היא להכשיר מרפאות.ים בעיסוק מצטיינים לעסוק במחקר ובעבודה קלינית, וכן למנהיגות והובלת צוותים בקידום תפקוד ובריאות בזקנה. ההתמחות תקנה לבוגריה ידע תיאורטי מחקרי ויישומי בנושא וכן כלים לחשיבה קלינית ותרגום ידע מחקרי לעבודה הקלינית. כמו-כן ההתמחות תכשיר את בוגריה לפיתוח יזמות בתחום הזקנה.
מטרת ההתמחות
מטרת העל של ההתמחות בקידום תפקוד ובריאות בזקנה היא להכשיר מרפאות בעיסוק מצטיינות לעסוק במחקר ובעבודה קלינית, וכן למנהיגות וקידום תפקוד ובריאות בזקנה. החזון הוא שבוגרות התוכנית תהיינה סוכנות שינוי ואקטיביסטיות חברתיות בעלות השפעה משמעותית על שיפור התפקוד והבריאות של אנשים זקנים. בעזרת המומחיות שירכשו במסגרת ההתמחות הן תהפכנה לדמויות מפתח בפיתוח וניהול שירותים לקידום התפקוד בזקנה במערכות הבריאות והרווחה, יאיישו עמדות מפתח בהדרכת אנשי מקצוע, בני משפחה ומטפלים לא-מקצועיים, וכן תהיינה מעורבות במיזמים בריאותיים, חברתיים וטכנולוגיים לקידום התפקוד אצל אנשים זקנים.
למי מיועדת
התכנית תהיה פתוחה למרפאות בעיסוק בעלות תואר ראשון עם ציון סיום תואר בוגר של 90 ומעלה, המעוניינות ללמוד לתואר מוסמך בריפוי בעיסוק במסלול מחקרי בתכנית מלאה (לפחות יומיים בשבוע נוכחות בביה"ס).
מבנה ההתמחות ומשך הלימודים
ההתמחות בקידום תפקוד ובריאות בזקנה תהיה חלק מתכנית המוסמך הקיימת בריפוי בעיסוק. הסטודנטיות בהתמחות תדרשנה לעמוד בדרישות תכנית המוסמך הכללית, ובנוסף תצטרכנה ללמוד את קורסי החובה של ההתמחות. משך הלימודים הוא שנתיים.
מלגות
סטודנטיות שמעוניינות ותמצאנה מתאימות תקבלנה פטור משכר-לימוד וכן מלגת מחיה.
דוגמא לקורסים ייעודיים להתמחות
- היבטים ביו פסיכוסוציאליים של תפקוד ובריאות בזקנה
- עיסוקים ובריאות בזקנה: למידה מבוססת מקרים
- ניהול טיפול Case Management
- יזמות חברתית וטכנולוגית לקידום תפקוד ובריאות בזקנה
מוגבלויות, שיקום ובריאות הנפש
ההתמחות בתחום המוגבלויות, שיקום בבריאות הנפש ובריאות הינה התמחות בין-תחומית של הפקולטה לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ובתי הספר לריפוי בעיסוק ורפואה (הפקולטה לרפואה). תפיסת העל של ההתמחות נשענת על נקודת מבט אינטגרטיבית, אשר שמה דגש על חיבור תיאורטי ומעשי בין מדיניות חברתית, היבטים חברתיים, רפואיים ותפקודיים ויישומם בדרכי התערבות, טיפול ושיקום עם אנשים עם מוגבלויות ובני משפחותיהם. שיתוף הפעולה הבין מחלקתי מאפשר לפתח ראייה רב-מקצועית רחבה לצורך הערכת הצרכים של אנשים עם מוגבלויות ופיתוח מענים ראויים לצרכיהם. ההתמחות פתוחה לסטודנטים הלומדים לקראת תואר מוסמך בפקולטה לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית או בבית הספר לריפוי בעיסוק.
ניתן ללמוד את ההתמחויות הן במסלול המוסמך המחקרי והן במסלול העיוני. היקף שעות הלימוד לסטודנטים/ות הבוחרים/ות בהתמחות זהה לזו של המסלול בו הם/ן לומדים/ות.
פירוט הקורסים
תנאי קבלה
קריטריונים לקבלה לבית הספר לריפוי בעיסוק לתכנית לימודי מוסמך -
למסלול מחקרי:
- תואר ראשון בריפוי בעיסוק או בתחום ידע אחר הקשור לכך, מהאוניברסיטה העברית או כל אוניברסיטה אחרת.
- ציון סופי ממוצע של לפחות 89 בלימודי התואר הראשון.
- ראיון קבלה.
הקריטריונים לקבלה לבית הספר לריפוי בעיסוק לתכנית לימודי מוסמך -
למסלול עיוני:
- תואר ראשון בריפוי בעיסוק מהאוניברסיטה העברית או כל אוניברסיטה אחרת
- ציון סופי ממוצע של לפחות 85 בלימודי התואר הראשון.
- ראיון קבלה.
מידע על מלגות
נהלי הרשמה
הנרשמים לחוג באמצעות אתר הרישום, יבצעו רישום נוסף גם באתר ביה"ס לריפוי בעיסוק. יש לוודא כי פרטי הרישום התקבלו בדוא"ל
nitzans@savion.huji.ac.il
בעלי תפקידים
פרופ' נעמי ויינטראוב - ראש ביה"ס ויו"ר התוכנית ללימודים מתקדמים
גב' קרן איבגי - מנהלת אדמיניסטרטיבית
גב' ניצן שטיינברג - מזכירות לענייני תלמידים ואדמיניסטרציה
גב' רויטל וינברנד - מזכירות לענייני הוראה
גב' ליגל שרביט – עוזרת מנהל
יצירת קשר
קרן איבגי
ניצן שטיינברג
טל': 02-5845302
רויטל וינברנד
טל': 02-5845308